Exhibitions in Plein Theater

The walls in our Eetlokaal are a stage where various artists exhibit their work!

In our program we also regularly present opening and finissage events. Here you will find an overview of current visual art exhibitions and a look back at exhibitions from the past.

 

Exhibitions
Entwined Roots, Unbroken Spirits
06 June - 06 July 2024
Laila Cohen & Phaedra HaringsmaRead more >>>
Zeef, druk en zie
09 May - 03 June 2024
Shosha Boute, Matty Gaikhorst en Karin Brummelhuis (werkplaats MK24)Read more >>>
Splitter Splatter de Expo
01 April - 30 April 2024
Iekeliene StangeRead more >>>
Commedia delle maschere
03 April - 07 April 2024
Friso van der HeijdenRead more >>>
Enter the temple of pleasure (with consent)
02 February - 31 March 2024
lekkerblijvenlikkenRead more >>>
Collages
16 November - 07 January 2023
Jalinka GressmanRead more >>>
QPFA2023 // THE VESSEL
28 March - 30 April 2023
Matt JacksonRead more >>>
QPFA2023 // Vulva Variety
28 March - 01 April 2023
Meike van den AkkerRead more >>>
Een Mozaïek van Verlorenen
04 November - 27 November 2022
Chaja van Kollem & Margareta SvenssonRead more >>>
Stitched Life
10 June - 02 July 2022
Patricia GuardaRead more >>>
Paperwork - ArtCollective BetweenTwoHands
21 March - 03 April 2022
Tentoonstelling Paperwork te zien tijdens Queering Puppets Festival Amsterdam van 21 maart tot 3 april 2022Read more >>>
Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta
13 July - 30 July 2021
Su Tomesen.Read more >>>
Welcome The VOID
10 June - 11 July 2021
Van de Camp & Heesterbeek | Fleur OuwerkerkRead more >>>
Trust Photo Exhibition
30 September - 15 December 2020
With works of undocumented migrants. Trust photo exhibition is a collaboration between Dorit Weintal | Trust project, Stichting Between Borders, and Plein Theater Amsterdam.Read more >>>
Technology vs Identity - Omri Bigetz
07 February - 01 April 2020
Vanaf 7 februari zal er een nieuwe expositie te zien zijn van Omri Bigetz. Het thema van deze editie is Technology vs Identity.Read more >>>
Sexual Identity - Daantje Bons
17 December - 07 February 2019
Read more >>>
Performance of the identity - Nosh Neneh
22 September - 16 November 2019
Read more >>>
Morgen ben ik hier - Pascalle van Vliet
08 June - 01 August 2019
Read more >>>
MK24, Centrum voor kunsteducatie
01 March - 31 May 2019
Read more >>>
I have a plant!
01 December - 28 February 2018
Read more >>>
De Muur
01 September - 30 November 2018
Read more >>>

Entwined Roots, Unbroken Spirits

Fotograaf Laila Cohen en journalist Phaedra Haringsma gingen in dit gezamenlijke project op zoek naar verhalen over kroeshaar. Voor De Correspondent schreef Phaedra een persoonlijk essay, waarin ze vertelt hoe ze haar afro heeft leren koesteren. In het essay reflecteert ze op thema’s als geïnternaliseerd racisme, vrouwelijkheid en Westerse schoonheidsidealen. Laila fotografeerde Phaedra en haar neefje Fidall terwijl hun haar wordt ingevlochten.

Die vlechten – tegenwoordig vaak met synthetisch haar verlengd – zijn onderdeel van een eeuwenlange traditie. In Suriname, het geboorteland van haar moeder, fotografeerde Phaedra de nazaten van Ma Pansa, een slaafgemaakte vrouw die van de plantage vluchtte en overleefde in het woud door rijstzaden in haar haar te vlechten. Pas toen er genoeg rijst was om te delen met anderen, oogstte Ma Pansa de rijst en voedde zo een hele gemeenschap van vrije zwarte mensen.

Het verhaal van Ma Pansa is onderdeel van de orale geschiedenis van de Saamaka, nazaten van degenen die van de Surinaamse plantages ontsnapten. Ze bevrijdden anderen van de plantages en voerden oorlogen tegen het Nederlandse koloniale regime. Zo eisten zij al in 1762 hun vrijheid op en ontworstelden ze zich lange tijd aan het kapitalistische systeem, gebouwd op slavernij en uitbuiting.

' Maak kennis met Ma Pansa, die een cruciale rol speelde in het verzet tegen de slavernij in Suriname' - Phaedra Haringsma, Correspondent

 

De expositie Entwined Roots, Unbroken Spirits wordt op donderdag 6 juni om 17:00 geopend in Plein Theater. Om 20:00 vertonen we de film 'Moeder Suriname - Mama Sranan' van Tessa Leuwsha

 

 

Plein Theater maand voor Keti Koti

De Keti Koti maand vindt jaarlijks plaats in de maand juni in de aanloop naar Keti Koti op 1 juli. Deze maand staat in het teken van herdenken en bezinnen rondom het slavernijverleden van Nederland en de doorwerkingen daarvan vandaag de dag.

Als Plein Theater in Amsterdam Oost, gelegen naast het Oosterpark en het Nationaal monument Slavernijverleden, staan we bijzonder stil bij dit moment en bij deze maand. Daarom organiseren we in de maand juni diverse activiteiten rondom onderwerpen die raken aan het slavernijverleden en kolonialisme.

Daarbij kun je heerlijk Surinaams bij ons eten! Ons Eetlokaal naast het theater is elke donderdag t/m zondag geopend vanaf 18:00 en bij vroege activiteiten minstens een uur voorafgaand aan de activiteit. Peggy staat in de keuken en maakt speciaal voor de Keti Koti maand elke week een afwisselend Surinaamse special. Moksi - alesi's, Heri - Heri, Griet Bana Soep, Pindasoep met Tom Tom en als klapper op de vuurpijl Pom & Pastei op de laatste zondag van de maand.
 

Bekijk hier een overzicht van alle activiteiten of vind ze op onze agenda met een geel kader. Bij alle programma's kun je een combikaartje kopen met een dagspecial á €15,-. Check iedere week ons menu!