Exhibitions in Plein Theater

The walls in our Eetlokaal are a stage where various artists exhibit their work!

Here you will find an overview of current visual art exhibitions and a look back at exhibitions from the past.

In our program we also regularly present opening events. These exhibits and openings are curated and presented by The Bohemian Art Collector (Cynthia Makiese). Based on contemporary issues, she aims to create a fusion of various art disciplines and the public. Encounters, collaboration and connection are central in the events.

 

Exhibitions
Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta
13 July - 30 July 2021
Su Tomesen.Read more >>>
Welcome The VOID
10 June - 11 July 2021
Van de Camp & Heesterbeek | Fleur OuwerkerkRead more >>>
Trust Photo Exhibition
30 September - 15 December 2020
With works of undocumented migrants. Trust photo exhibition is a collaboration between Dorit Weintal | Trust project, Stichting Between Borders, and Plein Theater Amsterdam.Read more >>>
Technology vs Identity - Omri Bigetz
07 February - 01 April 2020
Vanaf 7 februari zal er een nieuwe expositie te zien zijn van Omri Bigetz. Het thema van deze editie is Technology vs Identity.Read more >>>
Sexual Identity - Daantje Bons
17 December - 07 February 2019
Read more >>>
Performance of the identity - Nosh Neneh
22 September - 16 November 2019
Read more >>>
Morgen ben ik hier - Pascalle van Vliet
08 June - 01 August 2019
Read more >>>
MK24, Centrum voor kunsteducatie
01 March - 31 May 2019
Read more >>>
I have a plant!
01 December - 28 February 2018
Read more >>>
De Muur
01 September - 30 November 2018
Read more >>>

De Muur

Ishan Mohiddin

Ishan Mohiddin is een kunstenaar uit Koerdistan met vele passies, zoals koken, theater en schilderen.
De expositie die van september tot november in het Eetlokaal hangt gaat over wat de maker heeft meegemaakt en gezien in zijn geboorteland, waarvan hij in 1991 is gevlucht. In Koerdistan is hij vanuit zichzelf begonnen met schilderen. Vanwege de onvrijheid van meningsuiting, als je andere ideeën had dan het regime werd je gevangen genomen, gemarteld of vermoord, was schilderen  een manier om zich te uiten. Door middel van symboliek en surrealistiek en het maken van abstracte beelden, kon hij zijn ideologie laten zien zonder dat direct herkenbaar was wat het voorstelde.

In Nederland is hij meer gaan schilderen en heeft hij ook door het hele land geëxposeerd. In veel van zijn schilderijen zijn de dorpen en steden van Koerdistan uitgebeeld. In bijna al zijn schilderijen zijn circels te herkennen. Deze staan voor kogelgaten in de muur; elke circel is een persoon. De vele mooie kleuren staan voor meer vrijheid, zijn ideaal. Hij vind het belangrijk om positiviteit te laten zien. De kunst van het schilderen, met kleuren en verf bezig zijn, geeft hem rust, maar ook heimwee. Zijn schilderijen zijn herinneringen.

Vanaf 2000 begon Ishan Mohiddin met theater maken. In 2003 richtte hij een stichting op voor theater en film: Kelderlicht. Na de val van Saddam Hoessein is hij terug gegaan naar Irak om te filmen wat er is gebeurd na de val. Twee vrijwilligers van de verwoeste kunstacademie vinden in het puin een script, het is een script van de shakespeare klassieker Romeo en Julia. Hierover maakte hij zijn laatste voorstelling, Romeo en Julia in Bagdad, dat in 2012 hier als laatst in het theater heeft gespeeld.