17-10-2019

Interview // Christine van Stralen over 'Christine van Stralen de musical '- De Gemeenschap

Zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober speelt 'Christine van Stralen, de musical' in Plein Theater. Christine van Stralen wordt gespeeld door Christine van Stralen. Gaat de voorstelling over haarzelf? Is het een echte musical? Lees het in dit interview met: Christine van Stralen!


-  De voorstelling heet ‘Christine van Stralen, de musical’. Het gaat dus over jou?

Bij De Gemeenschap hebben de voorstellingen vaak iets persoonlijks, iets biografisch. Het personage dat je speelt staat vaak dicht bij de persoon die je bent. Ik speel in dit stuk Christine van Stralen en ik ben ook Christine van Stralen, en het leven dat ik beschrijf lijkt op mijn eigen leven. Maar toch is alles verzonnen. Je kunt het een pseudo-biografische voorstelling noemen.
 

-  En is het een echte musical?

Misschien moet je het ook een pseudo-musical noemen. Drama met liedjes en dans. Maar ook dat is De Gemeenschap: de musicalvorm wordt eerder geciteerd dan dat het een musical ís.
 

-  Het stuk gaat dus over een vrouw die lijkt op de echte Christine van Stralen. Wat kun je er nog meer over zeggen? Wat voor verhaal wordt er verteld?

Je leert een vrouw kennen die een gecompliceerde jeugd heeft gehad en die al jong is gaan zingen. Ze heeft het altijd moeilijk gehad, maar ze heeft ook altijd kunstenaarsambities gehouden. In het stuk wordt ze bevraagd door drie mannen. Die mannen lijken op talkshow-presentatoren, maar op andere momenten zijn het eerder therapeuten of agenten die een verhoor afnemen. De vrouw, Christine, dus, wil eigenlijk het liefst haar nieuwe lied presenteren, maar de mannen blijven graven in haar verleden. Zij heeft geen keus: ze moét praten, ze moét zich blootgeven.
 

-  Leveren jullie daarmee kritiek op de talkshow- en sociale-media-cultuur van nu?

We laten zien hoe het werkt: je wordt uitgedaagd om ‘alles’ te vertellen en tegelijk ben je bezig om je eigen biografie te construeren. De waarheid is iets ingewikkelds geworden: wat je vertelt over jezelf, welk beeld je laat zien, dat is ‘waar’. Feiten lijken soms minder belangrijk dan beelden.

 

-  Wat voor beeld van Christine van Stralen wordt er in dit stuk getoond? We kennen je vooral als comedy-actrice uit films en televisieseries.

Deze Christine – en ook de Christine die ik echt ben – staat met allebei haar benen stevig op de grond. Ze weet dat het leven geen lolletje is en dat je hard moet werken om je hoofd boven water te houden. Tegelijk hecht ze veel waarde aan schoonheid, aan kennis, aan kunst. En ze hunkert naar erkenning, naar vriendschap. Naar liefde.

Ik wil daar niet te diep in duiken, maar ik kan wel zeggen dat als je in je jeugd bescherming en genegenheid tekort bent gekomen, dat je daar in de rest van je leven naar blijft zoeken.

De schrijver van het stuk laat mij van alles zeggen over Christine van Stralen en over de wereld dat raakvlakken heeft met wie ik ben. Met wat ik heb meegemaakt en hoe ik naar de wereld kijk. Je kunt van alles meemaken, ook heel nare dingen, maar het is je redding als je de kracht houdt om vooruit te kijken, om actief te blijven. Om te volharden in je geloof dat het goede en het mooie wél bestaan.

 

-   Hoe moeilijk is het om op het toneel te staan en iemand te spelen die jouw eigen naam draagt?

Soms is dat best ingewikkeld. Maar gelukkig heb al vaker met Roy Peters als regisseur gewerkt en ik heb ook al meer teksten van Rob de Graaf gespeeld. Dat geeft mij veel vertrouwen: ik ken hun manier van werken en ik weet wat voor theater hen voor ogen staat. Verzonnen en toch eerlijk. Persoonlijk, maar niet ‘echt’, zoals een documentaire dat zou zijn. Er blijft altijd afstand en dat zorgt voor veiligheid.

 

-  Waarom zou je mensen aanraden om deze voorstelling te komen zien?

We hopen natuurlijk in de eerste plaats dat je er een mooie avond aan beleeft. Dat je kunt genieten van het spel, van de muziek, van de woorden, van hoe het eruit ziet. En verder zou ik willen dat dit stuk mensen ook aan het denken zet. Over hoe wij met elkaar omgaan en hoe we allemaal onze eigen waarheid construeren. En dat we leven in een wereld met een overdaad aan communicatie, maar dat we elkaar nog altijd heel slecht begrijpen. Niet zo’n positieve boodschap, misschien – maar we hebben hem wel in een vrolijke verpakking gestopt.


De voorstelling 'Christine van Stralen, de musical' speelt op zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober in PLEIN THEATER.

Tickets >>

Meer informatie en volledige speellijst via www.degemeenschap.nu

Terug naar nieuws overzicht