Gastprogrammering
Thursday 12 December
Theater // 20:00 // € 14
Hardcover L. #6: Ooit aten we dieren

Open: 20:00 - 21:30 hrs
Tickets: € 14 / Online: €11 / €13 | Aan de deur: €12 / €14
Tickets

Hardcover L. is het boekenprogramma van PLEIN THEATER en Linnaeus Boekhandel. Naar aanleiding van nieuwe publicaties van non-fictie boeken gaan we in gesprek met hedendaagse schrijvers en in debat met het publiek over brandende thema’s. In deze editie op 12 december gaat Jaap van Straalen (Parmando24culture.nl) in gesprek met schrijver Roanne van Voorst over haar nieuwste boek Ooit aten we dieren.

Ooit aten we dieren

Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Net zoals ooit heksenverbranding, slavernij of homodiscriminatie ineens niet meer konden.

Veganisme is booming. #vegan is een van de meest gebruikte hashtags op Instagram en wordt niet langer geassocieerd met geitenwollensokken, maar met sexy, hip en succesvol. Over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit met een zuiver geweten dieren hebben kunnen eten.

Met een optimistische en onbevooroordeelde blik laat antropologe Roanne van Voorst zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden. Ze gaat in gesprek met boeren, blikt terug op de tijd dat er giraffen werden gegeten en doet uit de doeken waar zelf tegenaan loopt als beginnend veganist. Dit maakt Ooit aten we dieren tot een onmisbaar boek voor vegetariërs, flexitariërs én overtuigde vleeseters. Eigenlijk voor iedereen!
 

Roanne van Voorst

Roanne van Voorst schrijft fictie en non-fictie, is journalist, (TedX)spreekster, podcastmaker voor onder andere de Happinez en ‘antropoloog van de toekomst’. Ze promoveerde cum laude in de antropologie en leefde tien jaar op plekken in de wereld waar mensen het meest kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen: van jagersdorpen in Groenland, tot de sloppenwijken van Indonesie. Ze is verbonden aan het International Institute for Social Studies.

De laatste jaren verdiepte ze zich in de toekomst van de aarde: is een duurzamere manier van samenleven mogelijk, en is de klimaat-catastrofe waar we nu volgens wetenschappers op afstevenen, nog te voorkomen? Na jaren onderzoek is haar conclusie: ja, het kan, en deze verandering zal de wereld van nu, onherkenbaar veranderen.

Roanne sprak voor haar onderzoek met tientallen historici, futuristen, voedselexperts, boeren, uitvinders, social influencers en trendwatchers; ze baseerde zich daarnaast op grondig literatuuronderzoek, en testte zelf vast het eten en de artifacts van de toekomst, voor je uit.

Roanne geeft regelmatig lezingen over haar boek en onderzoek.
 

Bij Hardcover L. gaan we naar aanleiding van het boek in gesprek met de auteur en met het publiek. Ook is het boek verkrijgbaar en is er de mogelijkheid om het te laten signeren.

 

Dit concert is onderdeel van het programma van We Are Public, leden krijgen met hun pas gratis toegang.