Gastprogrammering
Sunday 28 August
Theater // 15:00 // € 16
Nieuwe Noten Amsterdam: Zerewind

Line up: Hans Woudenberg (cello), Bas Kwakman (schrijver/kunstenaar)
Open: 15:00 - 16:00 hrs
Tickets: € 16 / CJP/ Student: €14 | Kunst(vak)student / <18: €11 | Stadspas groene stip: €4,50 | Passe-partout 5 concerten aug - dec 2022: €65 | prijzen zijn inclusief een consumptie bij de bar
Tickets

Passe-partout

 

Zerewind

In het programma 'Zerewind' onderzoeken cellist Hans Woudenberg en schrijver/kunstenaar Bas Kwakman mogelijke ontmoetingen van taal en muziek, van de stem van de dichter en de stem van de cellist. Hierbij is nooit een rol weggelegd voor de cello als achtergrond of begeleiding of een rol van de tekst als onderschrift of duiding – het programma is een ultieme zoektocht naar mogelijke dialogen tussen de twee autonome en eigengereide disciplines. Dit leidt tot dialogen die schuren, strijden, elkaar in balans brengen of overtroeven en dialogen die verbazen en bewonderen. 

Voor hun dialogen gebruiken Woudenberg en Kwakman uiteenlopende echo's uit hun respectievelijke culturele schatkamers – echo's van Rainer Maria Rilke, Jean Cocteau, August Strindberg, Vladimir Nabokov, Peter Schat, Federico Garcia Lorca, John Cale, Emily Dickinson, Robert Fripp, Arnold Schönberg, Franciscus van Assisi, Claude Feraldo, Led Zeppelin en moderne componisten als Nico Huijbregts, Thomas Nidecker en Guus Janssen.
 

Bas Kwakman

Bas Kwakman is opgeleid als beeldend kunstenaar en docent kunstgeschiedenis/ kunstbeschouwing. Van 2003 tot 2019 was hij verbonden aan Poetry International als directeur, programmeur en docent poëzieschrijven en -lezen. Kwakman publiceert regelmatig in internationale media over poëzie, muziek en beeldende kunst. In 2014 verscheen het boek Een stem van paardenhaar (Azulpress) dat hij samen met dichter Lies van Gasse naar aanleiding een reis door Mongolië maakte. In maart 2017 verscheen Hotelkamerverhalen (De Arbeiderspers) met verhalen en beelden van zijn hand en in mei 2019 verscheen In poëzie en oorlog (De Arbeiderspers), een persoonlijk verslag van vijftig jaar Poetry International. In 2021 verscheen Flankhond, de geschiedenis van mijn hoofdpijn. Momenteel werkt Kwakman aan een roman en een poëziebundel.

 

Hans Woudenberg

Cellist Hans Woudenberg was als twintigjarige student betrokken bij het ontstaan van het Schönberg Ensemble (Later Asko/Schönberg) onder leiding van Reinbert de Leeuw. Zijn engagement voor de nieuwe muziek is sinds die vroege studiejaren steeds verder gegroeid. Van 1993 tot 2003 vormde hij met Marja Bon de drijvende kracht achter Wendingen, waarmee in die jaren 50 multidisciplinaire projecten werden uitgevoerd. Tot 2019 was hij cellist bij het fameuze DoelenKwartet. Als solist trad hij o.a. op tijdens de Amsterdamse Cellobiënnale met voor hem geschreven concerten van Vanessa Lann en Diego Soifer.

Vanaf een gastoptreden van Hans Woudenberg tijdens de opening van het Poetry International Festival en een gastoptreden van Bas Kwakman tijdens een serie concerten door het Doelenkwartet werken de twee regelmatig samen. 


Nieuwe Noten Amsterdam

Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek. Nieuwe composities en toonaangevende musici, gecombineerd met actuele onderwerpen. In het Plein Theater krijg je maandelijks op de zondagmiddag de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden. De curatoren en artistiek leiders van Nieuwe Noten Amsterdam zijn componiste Aspasia Nasopoulou en basklarinettiste Fie Schouten. Beide ontvingen (resp. 2019, 2021) de Nieuw Geneco Fair Practice Compositieopdracht Award.

www.nieuwenoten-amsterdam.nl

 

>> Bekijk hier het programma van Nieuwe Noten Amsterdam t/m december 2022