Gastprogrammering
Saturday 28 August
© André Wirsig
Theater // 17:00 // € 16
Nieuwe Noten Amsterdam: Stahlcello en boventoonzang

Line up: Jan Heinke (staalcello, boventoonzang), Klaas de Vries (spreker)
Open: 17:00 - 18:00 hrs
Tickets: € 16 / Student/ CJP/ <18 : €14 | Kunst (vak) student: €8 | Stadspas groene stip: €3,50 | Vrije toegang voor leden van We Are Public!
Tickets

Kosmische klankwereld van staal en zang

Het enige dat doet denken aan de traditionele cello in de Stahlcello van de Duitse muziekfantast en klankkunstenaar Jan Heinke is de strijkstok. Het instrument vol stalen staven biedt in combinatie met de boventoonzang van Heinke een welhaast kosmische klankwereld. De Nederlandse componiste Miranda Driessen maakt daar gebruik van en schreef met Die Entdeckung der Langsamkeit een recept dat uitnodigt tot volledig wegdromen.

Al sinds de jaren negentig maakt de in Dresden geboren Jan Heinke furore met klankinstallaties van staal. De industriële klank van het materiaal fascineert hem in vele opzichten. Zo maakte en formeerde hij een Stahlquartett en creëerde hij de Stahlcello. Gaandeweg ontdekte hij dat traditionele boventoonzang in combinatie met het boventoonrijke staal een indringende, indrukwekkende combinatie vormde. Het werd dé combinatie voor traag verglijdende klankconstellaties, die zich gaandeweg ontwikkelen tot karakters met een woordeloze, expressieve kwaliteit.

 

Uitvoerenden

Jan Heinke (staalcello, boventoonzang)

Programma

Miranda Driessen: Die Entdeckung der Langsamkeit

Spreker:
Klaas de Vries (componist)

 

Nieuwe Noten Amsterdam

De serie Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek én denkers van nu, waar (inter)nationale componisten premières laten horen en er gesprekken worden gevoerd met kenners uit de Nederlandse muziekwereld.

In het Plein Theater krijg je de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden. De curatoren en hosts van deze serie zijn componist Aspasia Nasopoulou en basklarinettist Fie Schouten.

 

Nieuwe-noten.amsterdam/2021pleintheater >>

 

Dit concert is onderdeel van 'Nieuwe Noten Amsterdam' en wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds NH.