Ieder jaar maakt Plein Theater een voorstelling voor Theater Na de Dam Jong
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien en samen te herdenken. Als theater in Amsterdam Oud-Oost, midden in een buurt vol Joodse geschiedenis, vinden we het belangrijk om mee te doen met het collectief van Theater Na de Dam Jong en herdenken en vieren wij sinds jaar en dag samen met de buurt en de stad.
Ons theaterhuis maakt vaak theaterprojecten die resoneren met historische en actuele thema’s van de wereld om ons heen. In onze visie heeft de (theater)maker bij uitstek een centrale rol als facilitator van empathie en blikverruiming in onze samenleving en als aanjager van maatschappelijke reflectie.
De voorstellingen die we sinds 2012 maken met Theater Na de Dam verdiepen zich in de nagedachtenis en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, om zo lering te trekken in ons huidige leven. Deze belangrijke ervaringen hebben we deze dagen van toenemend geweld, polarisatie en haat helaas meer dan nodig.
Ook wij maken ons zorgen over de verschillende escalaties op de wereld zoals voor de Palestijnen in Gaza en de westelijke Jordaanoever met Israël, die van invloed zijn op de onderlinge verhoudingen in onze eigen stad.
Het is voor ons allemaal van groot belang dat we de menselijkheid in ogenschouw houden, zodat wanneer het lijkt dat we lijnrecht tegenover een ander staan, de mens in de ander en onszelf blijven zien, en anderzijds tegen de neiging in te gaan om processen van ontmenselijking niet te durven of willen zien. Dat is de les van toen en nu.
Dit jaar duiken daarom jongeren uit Amsterdam Oost, onder leiding van theatermaker Anemone Oostvriesland, wederom in de verhalen van de Oosterparkbuurt uit de Tweede Wereldoorlog. Ze gaan onder andere in gesprek met Marjan Berk (91) die tijdens de oorlog zelf een kind was.
Inspiratiebron voor het maken van de nieuwe voorstelling is de Abayomi. Een amulet-achtige pop die West-Afrikaanse, tot slaaf gemaakte vrouwen, maakten voor hun kind. Met de Abayomi leerden zij hun kinderen over hun eigen levenskracht, plezier en speelsheid, met als boodschap: laat dát niet van je afnemen, wat er ook gebeurt.
Wanneer alles om je heen verwoest wordt, mensen verdwijnen, dood en verdriet heerst, niks meer zeker is. Waar haal je dan tóch plezier uit? Hoe kan je je eigen levensenergie, plezier en speelsheid behouden, in tijden van onderdrukking en geweld? Waar haal je de kracht vandaan om door te gaan, overeind te blijven staan?
De jongeren Arif Oemar, Anne Jet Zoer, Lily Bruijn, Jael van Asten, Louisa de Jeu, Elin Hartman, Chloe Longuet, Sieuwe Koppenberg en Lucas van Bemmel onderzoeken hoe dat was voor kinderen en jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek vormt de basis voor de theatrale performance Abayomi, dat op 4 mei om 21:00 en op 5 mei om 16:00 zal spelen in en om het Plein Theater.
We nodigen je uit om stil te staan bij de periode en slachtoffers van toen, en nemen onvermijdelijk de actualiteit mee in onze gedachten.
Theater Na de Dam: Abayomi
Zaterdag 4 mei 21:00 [tickets]
Zondag 5 mei 16:00 [tickets]
Terug naar nieuws overzicht