23-01-2024

Plein Theater zoekt jongeren en ooggetuigen voor Theater Na de Dam

Ben je tussen de 14 en 20 jaar oud en heb jij zin om theater te maken en mee te spelen in een voorstelling? Meld je dan nu aan!
 

Theater Na de Dam Jong

Ieder jaar maakt Plein Theater een voorstelling voor Theater Na de Dam Jong. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag extra bijzonder te maken. Als theater in Amsterdam Oost, midden in een buurt vol (Joodse) geschiedenis doen we vanaf het begin mee aan Theater Na de Dam en herdenken en vieren wij samen met de buurt en de stad.


Jongeren en ooggetuigen gezocht!

Voor de voorstelling van 2024 zoeken wij jongeren tussen 14 en 20 jaar. Onder leiding van theatermaker Anemone Oostvriesland (Theatergezelschap Schweigman&) ga je je verdiepen in de geschiedenis van Amsterdam Oost ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek vormt de basis voor het maken van een theatrale performance, dat op 4 en 5 mei 2024 zal spelen in en om het Plein Theater.

Anemone maakt theater vanuit het lichaam. Haar voorstellingen zijn beeldend, fysiek en muzikaal. We maken de voorstelling samen, waarbij er veel ruimte is voor input vanuit de spelers.

Inspiratiebron voor de voorstelling is de Abayomi, een poppetje dat tot slaaf gemaakte vrouwen, die werden verscheept van Afrika naar Zuid-Amerika, maakten voor hun kind als daad van verzet. Met de Abayomi herinnerden zij hun kinderen aan hun eigen levensenergie, plezier en speelsheid; laat dát niet van je afnemen, wat er ook gebeurd.

Ben je tussen de 14 en 20 jaar oud, woon je in Oost en heb je zin om theater te maken en mee te spelen? Meld je aan! We gaan in gesprek met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Deze gesprekken vormen de basis van het onderzoek voor de voorstelling. Voor deze gesprekken zijn we ook op zoek naar ooggetuigen uit Oost die hun verhaal willen delen.
 

Plezier als daad van verzet / Abayomi (thema/werktitel)

Waar haal je in een situatie van oorlog - waarin alles om je heen verwoest wordt, mensen verdwijnen, dood en verdriet heersen, niks meer zeker is – tóch plezier uit? Hoe klein ook. Hoe vind je momenten om van te genieten? Hoe zorg je dat jouw levenslust jou niet wordt afgenomen? Waar haal je de kracht vandaan om door te gaan, overeind te blijven staan?

Hoe kan je je eigen levensenergie, levenslust, plezier en speelsheid behouden, in tijden van onderdrukking en geweld? En wat gebeurt er in je lijf als je je daaraan overgeeft, vanuit een staat van spanning of beklemming?
We onderzoeken hoe dat was voor mensen (in Amsterdam) tijdens de Tweede Wereldoorlog? Had je plezier, waren er momenten van (stille) vreugde, momenten waarop het leven mooi is en om van te genieten, momenten waarin je je krachtig voelt en levenslustig?

Wat er ook gebeurt, wat mij of ons ook wordt aangedaan, mijn plezier en speelsheid neem je mij niet af. Mijn levensenergie is mijn geboorterecht.
 

Meedoen?

Stuur vóór 5 april een mail naar getinvolved@plein-theater.nl met daarin je naam, leeftijd, adres, telefoonnummer en een korte motivatie met waarom jij mee wil doen. De kick-off vindt plaats op 19 en 20 april. De repetitieperiode start vanaf 23 april en vinden grotendeels plaats in de meivakantie. De uitvoeringen zijn op 4 en 5 mei.

Deelname is gratis. Speelervaring is niet vereist. Wel vragen wij je bij liefst alle repetitiedagen aanwezig te zijn en dat je je met volle enthousiasme en interesse inzet. Mocht je nu al weten dat je op een bepaalde repetitiedag niet kan, laat het ons in je aanmelding even weten. In principe is er geen auditie of selectie, maar bij te veel aanmeldingen kan er een selectie plaatsvinden op basis van motivatie.

De Kick Off/ Kennismakingsavond is 19 april van 19:00 tot max 21:30. Het is mogelijk om eerst kennis te komen maken en na de Kick Iff te beslissen of je meedoet.

Repetitiedata en tijden

 

Repetitiedata en tijden

19 april: Kick Off 19.00 - 21.30
20 april: Jongerendag Theater Na De Dam
23 april: Avondrepetitie 18.30 -22.00
24 april: Gesprekken met ooggetuigen 18.30 -21.30
28 april: Repetitie 10.00 - 17.00
29 april:  Repetitie 10.00 - 17.00
30 april: Repetitie 10.00 - 17.00
1 mei: Repetitie 10.00 - 17.00
2 & 3 mei: Repetitie van 12.30 - 21.30

4 mei Repetitie vanaf 13:00, presentatie/voorstelling om 21.00
5 mei deel van de presentatie/voorstelling tijdens vrijheidsmaaltijd. 

 

Terug naar nieuws overzicht