30-07-2023

Nieuws // artist-in-residence Dorit Weintal en Salvoandrea Lucifore presenteren The Liminal Passage op de Pride Oost en in Plein Theater

Read this page in English >>

 

In de zomer zetten we de deuren van ons productiehuis open!

We verwelkomen de multidisciplinaire kunstenaar en choreograaf Dorit Weintal als artist-in-residence in het Plein Theater. Als artist-in-residence heeft Dorit, die zelf ook gevestigd is in Amsterdam Oost, vier weken lang de gelegenheid gekregen om samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een theatervoorstelling verder door te ontwikkelen. Zij werkt samen met de trombonist/multi-instrumentalist en componist Salvoandrea Lucifora.

"Ik geloof in de transformatieve kracht van kunst en haar potentieel om sociale verandering te stimuleren, om groei, experiment en duurzaamheid op creatief gebied te bevorderen. Dit credo motiveert mij als persoon en als artiest." – Dorit Weintal

In het maken en onderzoeken van de voorstelling waren er diverse open repetities waar buurtbewoners aan mee konden doen en betrokken werden bij de creatie van het geluid en scenografie. Performers en publiek creërden samen de 'liminale passage' op het podium.

Op 2 augustus is er een festivalversie van 15 minuten te zien op de Pride Oost op het Javaplein en op 4 en 5 augustus wordt er een volledige work-in-progress presentatie gepresenteerd in Plein Theater. Op 18 november gaat The Liminal Passage, die in deze zomerresidentie wordt ontwikkeld, in première in Plein Theater.

 

'The Liminal Passage' door Dorit Weintal & Salvoandrea Lucifora

'The Liminal Passage' is een performance op het snijvlak van beweging, geluid en stem van het duo Weintal & Lucifora (Weintal - multidisciplinair kunstenaar, choreograaf, danser. Lucifora - trombonist/muzikant-performer, componist en mediakunstenaar).

Geïnspireerd door liminaliteit in de antropologie verkent het stuk het gat, the place in between angst en overgave; we ervaren het alleen, maar komen samen in onze kracht. Een danser en een muzikant vormen samen met het publiek een gelaagde microkosmos, visueel en sonisch, waarbij de grenzen tussen toeschouwer en performer worden opgezocht. De voorstelling wordt ontwikkeld als zomerresidentie in het Plein Theater.

Regie, choreografie, dans/performance, stem: Dorit Weintal
Compositie, muziek, performance, stem, multimediageluid: Salvoandrea Lucifore
Co-productie: Faido Company & Plein Theater
De residentie wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost en Amsterdams Fonds voor de Kunst
 

Programma & Tickets

Woensdag 2 augustus 16:45
Pride Oost op het Javaplein
15 minuten festivalversie


Plein Theater

Zomerresidentie presentaties (tickets €4,50 inclusief welkomstdrankje:

Vrijdag 4 augustus 20:30

Zaterdag 5 augustus 20:30

 

The Liminal Passage door Dorit Weintal en Salvoandrea Lucifora:

Zaterdag 18 november 20:30 (Première)

Zondag 19 november 16:00
 

 
 
 

 

Dorit Weintal

(IL/IT) is een multidisciplinair kunstenaar en choreograaf gevestigd in Amsterdam Oost en reist internationaal als maker, performer en docent. Zij is artistiek leider van stichting Faido Company & Dofai. Ze heeft een masterdiploma in de theorie van kunst en architectuur (“from Structuralism to Deconstruction in architecture” - Tel Aviv University 2001).

Haar werk houdt zich bezig met het menselijk bewustzijn, sociale duurzaamheid en identiteit verkend door middel van dans, muziektheater, films, video-installaties en poëzie. Lichamelijkheid, woorden, stem en filmtechnologieën worden behandeld als symbolische hulpmiddelen om een ​​kritische benadering van de menselijke conditie te creëren. Ze heeft een langdurige interesse in oosterse filosofieën en praktijken. Haar artistieke achtergrond omvat dans en podiumkunsten, schrijven, stemwerk, beeldhouwen en schilderen.

In Europa en Israël heeft ze samengewerkt en opgetreden met verschillende regisseurs en gezelschappen, waaronder Clipa Theatre, Simon McBurney, Kenzo Kusuda, Simon Rowe (Le Ballet C. de B.), Acco Theatre centre, Ron Bunzl, Gabriella Maiorino, Vincent Verburg, Elshout& Handeler, en anderen. Sinds 2000 presenteert ze haar werk in Zuid-Korea; Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië, Europa en het Midden-Oosten.

www.doritweintal.com/the-liminal-project

 

Salvoandrea Lucifore

Salvoandrea Lucifora (1990) is een multi-instrumentalist, componist, multimediakunstenaar en docent uit Sicilië, gevestigd in Amsterdam en actief in de Europese creatieve muziekscene. Hij speelt lage koperblazers, zijn belangrijkste instrument is de tenortrombone en hij speelt ook op tuba en sousafoon. Salvoandrea's stem op koperblazers is het resultaat van een integratief proces dat zijn passie voor jazz en zijn onderzoekende houding ten opzichte van muziek weerspiegelt, wat hem ertoe heeft gebracht zijn vocabulaire te verrijken met het gebruik van een breed scala aan uitgebreide technieken en om de extreme klankmogelijkheden te verkennen van de instrumenten. Zijn muzikale onderzoek heeft tot doel de horizon van zijn geluid te verbreden en de creatieve processen van improvisatie te verkennen.

salvoandrea.eu/projects/the-liminal-space/

 

 

Terug naar nieuws overzicht