02-05-2023

Nieuws // 4 en 5 mei in en rondom Plein Theater in Amsterdam Oost


Als theater in Amsterdam Oost, tussen de struikelstenen en monumenten en in een buurt vol bewogen geschiedenis, herdenken en vieren we op 4 en 5 mei samen met de buurt en de stad. En doen we jaarlijks mee aan de jongerenprojecten van Theater Na de Dam. Dit jaar presenteren we de voorstelling ERVE met jongeren uit Amsterdam, en een programma voorafgaand aan de voorstelling rondom de herdenking om 20:00 op het plein. Op 5 mei doen we mee aan de VRIJheids-MI-BO in Hotel Arena in het Oosterpark!

Herdenk en vier je met ons mee?
 

4 mei 19:30 Herdenking op het plein

Voorafgaand aan de Theater Na de Dam voorstelling ERVE is er op het Sajetplein voor het Plein Theater een programma rondom de herdenking om 20:00. We nodigen je graag uit vanaf 19:30 om dit moment met ons en elkaar te delen.

De avond staat in het teken van geërfde herinneringen. Er is onder andere muziek van Titus en woordkunst van Toon Pilet over wat herdenken vandaag de dag betekend.

Om 20:00 zijn we 2 minuten stil

Na de herdenking is er een kopje soep!

En om 21:00 begint de voorstelling ERVE

We kijken uit naar een mooie avond!

 

4 mei 21:00 Theater Na de Dam: ERVE

Tickets €9,50 / Stadspas groene stip: €4,50 | Inclusief kopje soep
 

Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermakers Jorn Laponder en Sofia de Valk in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling ERVE.

Wat kan de erfenis zijn van een gebeurtenis aan een volgende generatie? Wat is jouw eigen ERVE en wil je die wel?

ERVE is de uitkomst van een intensief repetitieproces in de meivakantie waarin de jongeren zelf hebben geschreven, gemaakt en geïmproviseerd.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Op donderdag 4 mei starten de voorstellingen om 21:00. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot het Plein Theater in Amsterdam klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Kijk voor meer informatie op www.theaternadedam.nl 

Regie: Jorn Laponder & Sofia de Valk
Makers en Spelers: Sieuwe Koppenberg, Lucas van Bemmel, Ayoub Haddouchi, Sid Stuiver, Guilia Grosskop, Lena Lürsen & Adam Sohail
Begeleiding: Jelle Zijlstra
Productie: Plein Theater
Onderdeel van: Theater Na de Dam JONG
Met dank aan: Judith Kruithof, Mary Egberts, Ashok Egberts, Andrada Maria Simo-Mosk

 

5 mei 16:00 - 22:00 VRIJheids-MI-BO

Vrijheid is een waardevol goed en een privilege wat niet vanzelfsprekend is in de wereld. Op bevrijdingsdag staan we stil bij onze vrijheid en dat is iets wat we graag met jou willen vieren.

Vier de vrijheid met ons

Hotel Arena is de perfecte plek om Bevrijdingsdag te vieren! Op 5 mei organiseert Hotel Arena in samenwerking met Plein Theater, OOSTcast en Hotelschool The Hague een scala aan festiviteiten om onze vrijheid te vieren en iedereen van jong tot oud is welkom. 

Vanaf 16:00 uur zorgen DJ Je Moeder & Bart Sevenhuijsen voor een gezellige muzikale sfeer & tunes, serveren de studenten van de Hotelschool The Hague met hun eigen foodtruck heerlijke Vrijheidssoep, worden we verrast door de vrolijke muziek van de Amsterdam Klezmer Band en organiseert OOSTCAST geschiedenis tours door het Oosterpark. Er is een opening van de expositie PR:OUD van Micaela Bartels en Sevilay Maria.

Daarnaast natuurlijk heerlijke drankjes,
zomerse cocktails en smaakvolle hapjes,
op het zonnige terras van PARK cafe / restaurant.

Kom gezellig langs en geniet van de vrijheid,
heerlijk in het Oosterpark!

www.hotelarena.nl/bevrijdingsdag

 

 

Terug naar nieuws overzicht