12-04-2021

Blog // Ecognosis N52°21'40.4" E4°54'50.4

Het Amsterdamse kunstenaarsduo BetweenTwoHands bestaande uit Erin Tjin A Ton (1985, NL) en Gosia Kaczmarek (1981, PL) presenteert een interactieve stop-motion animatie installatie in het Plein Theater van 1 t/m 24 april 2021!


Een wereld zonder mensen

De installatie heet Ecognosis N52°21'40.4" E4°54'50.4, een woord dat de filosoof Timothy Morton in zijn boek Dark Ecology gebruikt om de idee dat alles met elkaar in verbinding staat en er geen wezenlijk onderscheid is tussen natuur, techniek en mens aan te duiden. De noorderbreedtegraden verwijzen naar het Plein Theater als locatie. Het kunstwerk Ecognosis is geïnspireerd door het boek The World Without Us van Alan Weisman. Hierin wordt beschreven hoe de natuur weer alles zou overnemen en overwoekeren zodra de mens is uitgestorven. BetweenTwoHands wilde dit beeld graag visualiseren en ook de pijnlijke vraag stellen of de wereld niet beter af is zonder de mens.

De installatie bestaat uit papieren drie dimensionale objecten van onder andere huizen en transportmiddelen. Deze zijn gepositioneerd op een tafel waar 4 beamers aan bevestigd zitten. Deze beamers projecteren stop-motion animaties van planten en insecten en overwoekeren de papieren wereld. Alles wat in de stop-motion animaties is te zien is volledig met de hand getekend of vervaardigd met papier maché en klei, en stap voor stap geanimeerd in de software Dragonframe met behulp van Martine Rademakers en Sanya Gurung.

De installatie is interactief gemaakt middels de software Isadora en een microcontroller waar verschillende contactsensoren aan gekoppeld zijn en een live microfoon. De stop-motion animaties reageren hierdoor op de geluiden en bewegingen die de bezoeker maakt. Komt de bezoeker te dichtbij, dan vervagen de animaties, maakt een bezoeker te veel geluid, dan rennen alle insecten snel weg.

De soundscape is gemaakt door de componist Evelien van den Broek. Ze heeft de lokroep van de uitgestorven Kauai-o’O vogel erin verwerkt, die tevergeefs een uitgestorven wijfje probeert te lokken. Hierdoor krijg je als toeschouwer een gevoel dat je naar een magische wereld kijkt die ooit heeft bestaan of misschien nog zal kunnen bestaan, maar die nu in ieder geval heel ver weg lijkt.

 


BetweenTwoHands

BetweenTwoHands is een kunstenaarsduo dat is opgericht in 2015 en zich specialiseert in het maken van performances met objecten als hoofdpersonages.

Het duo bestaat uit beeldend kunstenaars Erin Tjin A Ton (NL, 1985) en Gosia Kaczmarek (PL, 1981) en zij werken voor hun projecten met derde partijen. Beiden studeerden zij aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werken ook vanuit Amsterdam. De kracht van BetweenTwoHands ligt in hun gebruik van verschillende objecten die zij vervolgens omzetten tot animaties. In de afgelopen jaren is het werk van BetweenTwoHands getoond op meerdere festivals en in diverse theaters in Nederland en in het buitenland. Waaronder bij Wuzhen International Theatre Festival in China (2019), BTK-fest in Rusland (2019), Scènes ouvertes à l’insolite in Frankrijk (2018), Pop Arts Festival in Amsterdam (2018-2019) en Noorderzon Festival in Groningen (2015). In 2017 wonnen BetweenTwoHands de Nederlandse Ruth van der Steenhoven prijs en in 2018 de Canadian Arlyn award.
 

Get your tickets!

 

Artist Talk op Zoom
Donderdag 22 april 16:00 - 19:00
Meld je hier aan!
 

Schetsboek:
BetweenTwoHands over de manier waarop Ecognosis het publiek confronteert met haar eigen (vernietigende) aanwezigheid - OverhetIJ

Recencie:
Feeërieke stadsjungle zonder mensen - Theaterkrant


Animatie: Studio Matusiak
Foto: Eddy Wenting

 

Terug naar nieuws overzicht