29-03-2021

Nieuws // Plein Theater gaat open als Pop Up Gallery & Store en is per 1 april op afspraak te bezoeken!

 

Reserveer een dag en tijd om een kijkje te nemen in onze Pop Up Gallery & Store, waar van 1 t/m 24 april de interactieve, stop-motion animatie installatie Ecognosis N52°21'40.4" E4°54’50.4" te zien is van Art Collective BetweenTwoHands! Naast een bezoek aan de Gallery verkopen we kunstzinnige accessoires in onze Store, met beelden die gemaakt zijn in samenwerking met Studio Matusiak.

 

Boek hier jouw tijdslot!


Waarom gaat Plein Theater open?

Wij voelen ons genoodzaakt om ons in deze periode te herijken met het gebruik van onze ruimte, binnen de onmogelijkheden van deze tijd. Als we geen theaterlocatie kunnen zijn, wat dan wel?

Om coronaproof te kunnen draaien stelden wij het programma OUTSIDE IN samen, waarin interactieve kunstinstallaties het hart vormen. De installaties reflecteren elk op hun eigen manier sterk op de wereld om ons heen, nu we juist meer teruggeworpen zijn op onszelf.

Tegelijkertijd zijn onze posters een podium in de stad, met krachtige beelden die reflecteren op het heden, gemaakt in samenwerking met Studio Matusiak. Deze beelden verwerken we in kunstzinnige accessoires en stellen we ten verkoop vanuit onze Store!

Op zaterdag is Plein Theater ook een uitgiftelocatie van de voedselbank en bij mooi weer wordt er koffie en lekkers verkocht vanuit de Take Away.
 

1 t/m 24 april 12:00 – 20:00
Ecognosis N52°21'40.4" E4°54’50.4"
BetweenTwoHands

Ecognosis, a riddle. Ecognosis is like knowing, but more like letting be known. It is something like coexisting. It is like becoming accustomed to something strange, yet it is also becoming accustomed to strangeness that doesn’t become less strange through acclimation. Ecognosis is like a knowing that knows itself.  - Timothy Morton  

De theatrale stop-motion animatie installatie is geïnspireerd door het boek The World Without Us van Alan Weisman. In dit boek beschrijft Weisman hoe de natuur de wereld weer overneemt zodra de mens verdwijnd.

De installatie heet Ecognosis N52°21'40.4" E4°54'50.4", een woord dat de filosoof Timothy Morton in zijn boek Dark Ecology gebruikt om de idee dat alles met elkaar in verbinding staat en er geen wezenlijk onderscheid is tussen natuur, techniek en mens aan te duiden. De noorder breedte graden verwijzen naar het Plein Theater als locatie.

In deze theatrale installatie worden stop-motion animaties door middel van videomapping geprojecteerd op een 3D-wereld van papier. De stop-motion animaties zijn geanimeerde planten, insecten en microben, die verbeelden hoe onze artificiële wereld ten onder gaat zodra de mens er niet meer is om haar te onderhouden en de natuur het overneemt. 

Enerzijds wil BetweenTwoHands middels dit werk inzichtelijk maken dat de mens de natuur vernietigd door zich ermee te bemoeien, anderzijds wil BetweenTwoHands door de schoonheid en intelligentie aan te tonen van de natuur, de mens doen realiseren dat natuur iets is wat gekoesterd moet worden en dat we er alles aan moeten doen om het te behouden in plaats van te vernietigen.

www.betweentwohands.com


Credits
Concept, vormgeving en stop-motion animaties: Erin Tjin A Ton 
Concept, vormgeving en stop-motion animaties: Gosia Kaczmarek 
Advies, vormgeving en stop-motion animaties: Martine Rademakers 
Soundscape: Evelien van den Broek 
Geluidstechniek en foley: Marcel de Rooij 
Stagiair: Sanya Gurung 
Meubilair: WoodWorks 
Fotografie: Moon Saris 
Registratie: Jasper de Bruin 
Technisch advies: Performance Technology LAB (Gertjan Biasino, Keez Duyves en Jason Malone) 


Ecognosis is in stand gekomen met de ondersteuning van:  
Stichting Stokroos 
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 
Prins Bernhard Cultuurfonds 
Tijl Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds 
Performance Technology LAB

Ecognosis N52°21'40.4" E4°54’50.4" wordt mede mogelijk gemaakt door:
Fonds Podiumkunsten
VSB-Fonds
Fonds voor Oost

Plein Theater wordt ondersteund door:
Gemeente Amsterdam Oost

 

Terug naar nieuws overzicht