22-03-2021

Blog // Jamal Erbilir over identiteit, realiteit en liefde

Plein Theater en Zehra Handan Aydin presenteren de serie  Amsterdam Talks Sex! Intelligente conversaties over Sex en alles wat je misschien nog niet wist, maar wel hoopte!

In de (online) talkshows belicht Handan verschillende kanten van seksualiteit door verschillende experts te interviewen met hun blik op dit onderwerp. Bij de QUEER COMMUNITY editie op 26 maart is onder andere te gast: Jamal Erbilir !

In een Nederlands-Turks-Indische familie groeit Jamal Erbilir op in een bijzonder etnisch gemixt gezin. Zelf geeft hij dit aan als een kind van de wereld te voelen, en voelt hij zich dan ook thuis op vele plekken in de wereld. Vanuit de Turkse kant een bijzondere familielijn, tijdens het Ottomaanse rijk bestaan de mannelijke familieleden dan ook uit wel gerespecteerde Soefi meesters. Het is dan ook de mystiek van de wereld die hem dan ook aanspreekt als het enige familie lid met een Boeddhistisch geloof. Vanaf een jonge leeftijd reist hij de wereld rond, en komt in 2015 terecht in een aardbeving in Nepal. Waar hij verbleef met de monniken van het klooster wordt hij met de dood geconfronteerd; hij beseft dat we op een betekenisvolle manier van het leven moeten genieten. Niet alleen zijn studie  Grafisch Vormgeving bekijkt hij de wereld kleurijk, creatief en intensief. Jamal werkt nu aan het project inclusiviteit en diversiteit voor de LHBTIQAPC-gemeenschap in opdracht van The School of Life.

______________________________________________________________________________


' Ben je van de andere kant? ' vraagt een man

Ik zucht. Heb ik hier eigenlijk wel zin in? Ik hoef mezelf ook zeker niet te bewijzen. Tenslotte heb ik dit soort gesprekken al vaker gehad. Aan de andere kant is hij misschien wat onwetend, en is zijn vraag ongelukkig. Misschien ben ik te naïef.

' Ligt eraan aan welke kant je staat' antwoord ik

Hij kijkt me glazig aan.

' Ik bedoel, je bent dus niet van de wijven' zegt hij

'Vrouwen' antwoord ik.

Nu al een vermoeiend gesprek. Hoezo zijn wij zo anders? Gaat er door mij heen. Zijn we niet alle twee mannen?  Je zou denken zelfs los van mijn seksualiteit dat we elkaar beter zouden begrijpen.

' Mij maakt het allemaal niet uit man zegt hij voor mij is het allemaal prima. Geloof je in liefde? '

Het is voor mij allemaal prima herhaal ik in m'n hoofd. Soms vraag ik me af of bepaalde heteroseksuele mensen echt denken dat wij zitten te wachten op hun goedkeuring. Alsof het een soort zegening is als de hetero mij accepteert.

' Ja ik geloof in liefde, het meest magische wat er is voor mij is ' antwoord ik

' De echte liefde, kan alleen tussen een man en een vrouw' zegt hij

Ken je nog dat ene geluid van Windows 95? Waarin je computer opstart? Dun redun dun dun je kent het wel. Volgens mij ging m'n brein op dat moment ook even offline en online met dit soort opmerkingen verlies ik de hoop een beetje op een goed gesprek.

Ik haak af

'Fijne avond zeg ik tegen hem, en loop weg'

Ik steek een joint op een mijn gedachten gaan terug naar het verleden
 

Als puber groeide ik op met een idee dat ik mijzelf moest bewijzen. Niet alleen tegen over mijn ouders en de rest van familie, maar ook van dit soort random mensen in de samenleving. Het idee dat ik mij moest bewijzen dat ik wel echt een vent was, dat ik mezelf stoerder voordeed zodat ik niet gepest zou worden op school, of ruzie zou krijgen met jongens.

Daarnaast was ik ook hard opzoek naar een plek waar ik mezelf kon zijn, maar het probleem was dat ik nog niet wist wat dat dan betekende. Er was maar een overduidelijke plek waar dit dan had moeten zijn: Regulier dwarsstraat, voorruit dan maar.

Ik loop naar de bar toe

' Hi, wat wil je drinken? ' vraagt de barman

Eigenlijk hou ik niet van alcohol, bij voorbaat hou ik niet van bittere smaken dus bier valt eigenlijk af. En wijn was ook niet mijn ding. Dan maar een cola? Nee denk ik, lijk ik dan niet op een kind?

'Doe maar een Heineken ' - antwoord ik

Bah, maar in ieder geval geeft het me een stom gevoel van zelf vertrouwen.

Iemand kijkt me aan.

'Hi, hoe is het? ' vraagt een jongen

'Ja goed dank je. Voor het eerst hier'

'Je ziet er goed uit, ben je top of bottom? '

Ohja. Ik begeef me nu in het oppervlakkig gesprek van het andere seksualiteiten spectrum. Maar deze vraag is wel belangrijk, hiermee kom ik namelijk wel achter of we " bij elkaar passen" Ik ben -
 

Ik blaas de rook van mijn joint uit, mijn gedachte komen weer terug naar het heden, ik glimlach. Er is veel veranderd sinds die tijd, en ook weer niet.

Soms belanden we in gesprekken die we als ongemakkelijk ervaren, een gesprek die we nooit willen hebben of gekozen hebben een confrontatie die we liever willen ontwijken.

Naarmate ik ouder wordt leer ik beter te communiceren daarnaast heb ik het geluk gehad om in aanraking te komen met het Boeddhisme. Vanaf mijn 16e heb ik hierdoor veel over mijzelf geleerd. Over mijn emoties, mijn gedachtes, hoe mijn bewustzijn werkt.
 

Nu ruim 10 jaar en vele inzichten en ervaringen verder zijn er veel dingen die ik heb geleerd. Drie vragen hebben mij enorm geholpen. Ik deel ze graag met je en ik hoop dat het ook jou helpt!

 

WIE BEN IK?

Wat is mijn identiteit?

Wat is mijn realiteit?

Hoe zie ik liefde?
 

Wil je erachter komen wie je wel of wie je juist niet bent? Wat je wel of niet beperkt? Doe het dan volgens deze “3 zweverige stappen naar spirituele Kum Bah Ya bevrijdingen” Grapje, beetje zelfspot moet kunnen he, maar echt geef het een kans.

 

1. Wat is mijn identiteit?

Zelfidentificatie is een manier om uit te zoeken waarmee jij je verbonden voelt. Genderidentiteit, seksualiteit, je interesses, je geloof, alles waarmee je je verbonden voelt en energie van krijgt waarin je een stukje van jezelf vindt wordt een stukje van je zelfidentificatie. Zelfidentificatie is de lens waardoor je jouw wereld en realiteit waarneemt. Deze is uniek, daarmee dus ook subjectief en kan van moment tot moment veranderen. In plaats van dat we opzoek gaan naar een gevoel wat ons echt definieert als mens kunnen we onszelf ook zien als een verzameling, niets definieert je en ook niets beperkt je. Jij creëert je eigen unieke zijn.

 

2.Wat is mijn realiteit?

Omdat we onze eigen realiteit creëren door de lens waarmee we de wereld waarnemen is de kans groot dat we iets onjuist zien, begrijpen en oordelen. Eigenlijk is de kans veel groter dat je oordeel over iemand die je niet kent vaker onjuist is dan juist. Dit komt omdat we geloven dat wat we waarnemen realiteit is, maar jouw realiteit is geen absolute realiteit. Realiteit bestaat uit ontelbare mogelijkheden, elk levend wezen op de planeet heeft zijn eigen realiteit. Probeer open te staan voor een nieuw perspectief, hiermee verrijk je je bewustzijn en activeert prikkels voor ontwikkeling.

 

3. Hoe zie ik liefde?

Liefde, net als elke andere emotie is een vorm van energie. Wij mensen hebben aan deze energie een woord gegeven dit doen we zodat we begrijpen waar we het over hebben, dat is wel zo makkelijk.  Maar daarmee lijken we ook te beperken wat deze energie kan inhouden en voor jou kan betekenen.

We doen een kleine oefening, focus je op de emotie van liefde laat je lichaam zich opvullen met alles wat dat voor jou betekend en hou deze aandacht vast, nu probeer je van deze energie het te transformeren in een vorm die alles wat je voelt, van de liefde naar je moeder tot je goudvis de aarde of iets of iemand anders definieert. Probeer het bijna samen te persen, je mag maar 1 vorm uitkiezen wat dat dan definieert.

Is het je gelukt zonder dat je het gevoel hebt dat je hebt compenseren op iets of iemand?

Waarschijnlijk niet.

Dit komt omdat energie, jouw eigen emotie geen beperkingen heeft - tenzij jij die zelf maakt. Bewust of onbewust.

Omdat liefde mogelijk is, zal het zich manifesteren.  Dit is een wetenschappelijke verklaring van seksualiteit. Omdat het mogelijk is, kan het er zijn. 

We zitten allemaal in ons eigen proces. Geef jezelf een beetje ruimte, en heb geduld met jezelf. De eerstvolgende keer dat je een gesprek aangaat. probeer dan objectief te luisteren zonder te oordelen. Probeer weg te blijven van labels als aangenaam of onaangenaam, positief of negatief. Ga dus het gesprek open aan. Kijk met liefde naar jezelf en de ander. Als je je eigen imperfectie kunt omarmen kun je ook de imperfectie van de ander begrijpen. 

 

Dat betekent natuurlijk niet dat je per definitie alles maar hoeft te accepteren, ondersteunen of eindeloos tijd voor te maken.

Because reclaiming your time, is totally legit.

 

Jamal Erbilir


 

Meer blogs van Amsterdam Talks Sex zijn te vinden op de website: www.amsterdamtalkssex.com/

Kijk terug: Amsterdam Talks Sex #8: Queer community issues

Meer informatie over de talkshow serie ATSx >>

 

 

Terug naar nieuws overzicht