01-03-2021

Blog // Taboes en mythes van de menopauze

Plein Theater en Zehra Handan Aydin presenteren nieuwe edities van de serie  Amsterdam Talks Sex! Intelligente conversaties over Sex en alles wat je misschien nog niet wist, maar wel hoopte!

In de (online) talkshows belicht Handan verschillende kanten van seksualiteit door verschillende experts te interviewen met hun blik op dit onderwerp. 

De eerste editie van 2021 op 5 maart gaat over de taboes en mythes van de menopauze. Gasten zijn Marleen Schlüter (Natuurgeneeskundige en Lichaamsgericht Psychosociaal Therapeut) en Marianne van Katwijk (Spiritueel Seksueel Vrouwen Empowerment Psycholoog).

Lees meer over de gasten en het onderwerp in deze blog!

 

Menopauze een vloek of een zegen?

Door Marianne van Katwijk


Ik ben 44 en al in de tweede fase van menopauze. Is mijn seksuele leven nu al gedoemd?

Vaak wordt menopauze of de overgang gezien als de dood van je sensuele zelf en je seksuele drive. Hoe vaak horen we niet dat je dan letterlijk ben opgedroogd?!

Dat je er dan eigenlijk niet meer toe doet? Want zeg nou zelf, als we alle reclames, magazines, en dergelijke moeten geloven dan ben je als vrouw alleen goed genoeg als je jong, wulps, sexy, geil, en welwillend bent met grote borsten, ronde billen, slanke taille en lange benen.

En een vrouw in de overgang voldoet niet meer aan dat beeld…

Maar klopt dat beeld wel? Wordt het niet eens tijd dat we al die voorgeprogrammeerde overtuigingen eens loslaten en nieuwe overtuigingen neerzetten die de vrouw ten goede komt?!

Mijn ervaring van de overgang is deels zoals we kennen met een verscheidenheid aan symptomen die vooral ongemakkelijk zijn. Maar zit een vrouwenleven niet sowieso vol ongemakkelijkheden? En is dat ook niet zo omdat het ons is aangeleerd dat als ongemakkelijk te zien en ervaren?

Wat als ons van jongs af aan en al generaties lang was geleerd dat het vrouwelijke lichaam (hoe ze er ook uit ziet) heilig is, en dat alle ongemakkelijkheden een Goddelijke Initiatie is? Hoe zouden we dan naar de overgang kijken?

Ik weet dat ze in het Taoïsme de overgang van de vrouw zien als een initiatie en begin van de tweede voorjaar; Second Spring noemen ze dat.

In deze Second Spring, komt er veel levensenergie vrij die nu niet meer gebruikt hoeft te worden voor het eventueel mogelijke bevruchtingsproces van het eitje, en de afbraak van het eitje als deze niet bevrucht wordt, wat dus gepaard gaat met de maandelijkse menstruele bloeding.

Heb je weleens nagedacht hoe ongelofelijk veel energie dat allemaal kost? Al dat bloed wat we verliezen dagen achtereen, en we gaan niet eens dood! Al dat bloed moet ook weer worden aangemaakt. En nu dat niet meer hoeft is er een enorm overschot aan energie wat voor andere dingen gebruikt kan worden.

Ik snap dat de Taoïsten de Second Spring zien als een fase waarin je juist krachtiger wordt dan ooit tevoren en als je de nieuwe vrijgekomen levensenergie weet te begeleiden je een ontzettend machtig mooi EN juicy tweede deel van je leven als vrouw kan ervaren!

Wat ik persoonlijk heb ervaren is dat ik in de perimenopauze (de 4 jaar voor de menopauze) veel veranderingen ervaarden. Mijn lichaam die niet meer bereid was om de behoefte van de ander te vervullen, maar wilde dat ik eindelijk eens naar mijn eigen behoeften ging luisteren.

En niet alleen seksueel, ook op gebied van carrière. Niet meer willen doen wat anderen van mij verwachten, maar mijn eigen dingen, mijn plezier en genot en levensvreugde nastreven.

En tegelijkertijd een diepe angst en alle oude patronen en overtuigingen die daarmee naar boven zijn gekomen. Vooral de innerlijke criticus die constant zegt: “Ik ben niet goed genoeg, wat je doet is niet goed genoeg”.

Maar niet luisteren naar mijn innerlijke stem, zorgt ervoor dat mijn nachtzweten, opvliegers, hoofdpijnen, gewrichtspijnen, zwaarmoedigheid, verdriet, emotioneel pijn, geheugenverlies, jeukende huid, spierspanning, stemmingswisseling, vermoeidheid, innerlijke onrust, (ochtend) misselijkheid, slapeloosheid, gewichtstoenamen, en onzekerheid alleen maar erger wordt.

Ja, dat bovenstaande rijtje zijn een paar van de symptomen die vrouwen kunnen ervaren in de ongeveer 7 jaar dat de gehele overgangsfase duurt!

Maar ik voel letterlijk in alle cellen van mijn lichaam dat dit een enorme transitie is, een heilige inwijding, een overgang…naar mijn meest krachtige zelf.

Een zelf die als eerste mezelf wil liefhebben, en mezelf gelukkig wil maken, een zelf die klaar is met andere pleasen, mezelf klein houden, mezelf wegcijferen en weggeven. Anderen constant op de eerste plaats zetten hoort niet meer bij deze nieuwe krachtige zelf.

Mijn lichaam wil dat ik nu eens ECHT naar HAAR luister, mijn lichaam wil door MIJ gezien worden, wil dat ik haar voed, koester, zachtheid geef, en rust. Zelfs mijn Yoni laat van zich horen! Ze wil geen penetratie op dit moment, er is een droogte ontstaan, en het voelt rauw en pijnlijk. Ik luister, ik masseer haar met heerlijke Yoni-olie, ik fluister lieve woorden naar haar. En zeg dat ze veilig is dat ze niets hoeft te doen wat ze nu niet wil of niet kan.

Ik laat mijn hele lichaam in de zachte rust komen, alle delen van mijn zijn deze zachtheid ervaren. Ik adem veel en diep, en drink ineens liters extra water!

Nu een half jaar na mijn laatste menstruatie, wat officieel dus de menopauze wordt genoemd (de laatste dag van je menstruatie is het overgangsmoment). Nu pas begint mijn lichaam langzaam een klein beetje te acclimatiseren aan de vele veranderingen.

Het eerste wat ik merk is: Mijn Yoni is weer juicy!

En doordat ik zo liefdevol naar haar heb geluisterd is ze niet alleen een happy Yoni, maar heb ik haar nog nooit zo zacht en juicy gevoeld als nu! Na jaren van overvloedige afscheiding, maandelijkse schimmelinfecties, niet voldoende lubricatie tijdens de seks voelt ze eindelijk voor het eerst ECHT happy en echt fijn, zacht, en gevuld met liefde.

Ze zeggen dat het nog 3 jaar kan duren na de menopauze datum (je laatste dag menstruatie) voordat je lichaam helemaal zijn hormonale balans heeft gevonden. Tot het moment dat je lichaam dit evenwicht gevonden heeft kan je nog steeds te maken krijgen met alle symptomen van de overgang.

Maar ik weet nu dat deze symptomen geen vloek zijn, maar een richtingaanwijzer. Ze wijzen je de weg terug naar je krachtige wijze zelf. De jij die zelfliefde wil en kan ervaren, en vanuit innerlijke rust, zachtheid en genot in je kracht komt te staan!

Als we als vrouwen dit zouden kunnen aannemen als waarheid, dan zouden we met zijn allen uitkijken naar het moment dat je deze heilige inwijding mag meemaken.

Ik ben er klaar voor om te gaan genieten van mijn Second Spring!

www.unleashyourwildness.com

 

Even voorstellen..

Door Marleen Schlüter
 

Ik heet Marleen Schlüter, 49 jaar en werkzaam als Natuurgeneeskundig en Lichaamsgericht Psychosociaal Therapeut. In praktijk begeleidt ik onder andere vrouwen om vreugdevoller door de overgang te gaan en eenheid met zichzelf en anderen te kunnen ervaren in en na deze levensfase.

Op zoek naar intense innerlijke verbinding met mezelf en de wereld om mij heen, ben ik mijn hele leven lerend en in ontwikkeling rondom het thema evolutie van de mensheid. Een weg die een rode draad is in zowel mijn privé als werkend leven.

Mijn levensmotto is:

”Leven in vrijheid, vol vertrouwen vanuit liefdevolle kracht in diepe verbinding met mezelf en anderen”

Vanaf mijn 17e werk ik in de jeugdzorg. Eerst als maatschappelijk werkster en later als Master Pedagoog, Supervisor en Systemisch Werker vanuit familieopstellingen. Mijn levens- en werkervaring leerde mij dat er meer mogelijk is dan ik tot dan toe kon bieden vanuit de reguliere zorg. Dat heeft gemaakt dat ik me ben gaan bijscholen in natuurgeneeskunde & lichaamsgerichte psychotherapie en daarna mijn eigen praktijk gestart, gericht op het ‘activeren van het zelf-herstellend vermogen’.

Vanuit de verdieping in de mensheid en zijn evolutie ben ik me steeds bewuster geworden dat wanneer we onze levensfase met aandacht en liefde kunnen erkennen en afsluiten, we een nieuwe fase gezonder en met minder stress in kunnen gaan.

In mijn praktijk komen veel vrouwen met overgangsklachten, die deze fase zwaar vinden en op zoek zijn naar balans. Ze voelen zich vermoeid, zwaar en zijn op zoek naar de juiste hulp voor hun klachten op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak om zo rust te vinden.
Voor mij voelt de overgang als een bijzondere fase waarin je een nieuwe weg mag inslaan en je kwaliteiten anders mag inzetten. Je aandacht verschuift van zorgen voor …., naar meer zorgen voor jezelf en anderen. Het gaat om het loslaten van het oude en richten op een nieuwe fase in het leven, waarin je als vrouw je persoonlijke wijsheid tot bloei mag laten komen en alleen maar hoeft te ‘zijn’.

www.marleenschluter.nlMeer blogs van Amsterdam Talks Sex zijn te vinden op de website: www.amsterdamtalkssex.com/

Kijk terug: Amsterdam Talks Sex #7: Taboes en mythes van de menopauze

Meer informatie over de talkshow serie ATSx >>

 

Terug naar nieuws overzicht