01-07-2021

Nieuws! // Op wereldreis in Plein Theater met video-installatie ‘Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta’ van Su Tomesen.

Wij vertonen van 13 juli t/m 30 juli deze bijzondere video-installatie van kunstenaar Su Tomesen in Plein Theater! Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta laat het dagelijkse leven van straatverkopers zien in vier verschillende werelddelen.


Expositie van vierkanaals video-installatie
Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta (2018) van Su Tomesen

Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta gaat over hoe de kleine en private ondernemingen dagelijks de stedelijke publieke ruimte innemen en hoe de kleine ondernemers - soms letterlijk - de eindjes aan elkaar knopen om een inkomen te genereren. De dagelijkse, soms wonderlijke activiteiten worden zonder dialoog en zonder tekst en uitleg getoond. Sommige situaties doen denken aan performances of installaties uit de beeldende kunst.

De installatie is een loop: de vier films van elk 30 minuten beginnen en eindigen op ruwweg hetzelfde uur van de ochtend en worden in één ruimte gepresenteerd. De kijker wordt meegenomen in vier dagen op verschillende continenten die aaneengeregen wordt door verschijningen en verdwijningen van kramen, reparaties en vindingrijke oplossingen voor alledaagse problemen. Bij het zien van de vier films bij elkaar zie je de globale overeenkomsten van de straatverkopers van de vier verschillende werelddelen.

https://streetvendors.nl/


Su Tomesen is kunstenaar en maakt video’s, foto’s, installaties en interventies. Haar projecten en series kenmerken zich door maatschappelijke betrokkenheid, een antropologisch karakter en rauwe energie. De onderwerpen hebben veelal betrekking op de dynamiek van het stedelijk weefsel en de menselijke vindingrijkheid binnen de wondere wereld van de micro-economie. Haar video’s bewegen zich op de rand van beeldende kunst en documentaire, zo ook Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta, waar aan ze zes jaar heeft gewerkt.

http://sutomesen.nl/

 

Info & Tickets

Locatie: Plein Theater, Sajetplein 39 Amsterdam
Data: 13 juli t/m 30 juli 2021
Tijden: Van 12:00 tot 20:00 in tijdslots van (max) 1 uur
Tickets: €7,50 | Stadspas groene stip: €2,50 | Beschikbaar op onze agenda pagina!

Language no problem | Read this in English >>

 
 


Fototentoonstelling

Aan de muren van het Eetlokaal bij Plein Theater is in dezelfde periode een fototentoonstelling van Su Tomesen te bewonderen met hetzelfde thema als de installatie.


Opening + Artist Talks

Ter verdieping van de installatie en de fototentoonstelling zijn er in Plein Theater bij de opening op 13 juli om 20:00 uur en om 23 juli om 16:00 uur Artist Talks met Su Tomesen over de totstandkoming van haar project. Reserveer hier>>

 

Bezoekerservaringen

“Geweldig! Gefeliciteerd. Wat een prachtige beelden. En wat spannend, inspirerend en soms grappig om te zien hoe straatverkopers de stad gebruiken. Zo creatief, met aandacht voor zoveel details. Voor mij brengt je werk die dingen bij elkaar die mateloos boeien. Mensen, de stad en daar eindeloos naar kijken. Dat touwtje in Yogyakarta is onbeschrijfelijk mooi...”

“What a kaleidoscopic visit to four very different yét similar markets!”

“Hi, wat heb je dit mooi gemaakt. Het geeft heel erg de indruk van hoe druk we het toch de hele tijd hebben op de wereld. Het is altijd ergens ochtend, ergens nacht, ergens middag op de wereld. En we hebben altijd mensen nodig die van alles maken, repareren, verpakken, verkopen…”

“Wat straatverkopers al niet kunnen doen met je wereldbeeld. Prachtig!”

“Mooi, inspirerend, echt de moeite waard. Super bijzonder werk!”

“Mooi Su, echt een ‘sensory experience’, je gaat helemaal op in de sfeer en geluiden. Sferisch dus. Prachtig werk”

“Wat een bijzondere inkijk in een andere wereld. Dingen die je niet zo snel zouden opvallen, zie je op film. Heel verassend en mooi.”

“Een heel erg zintuigelijk en mooie compilatie in levens op verschillende continenten.”

“This work is inspiring on multiple levels. I liked watching four videos happening at the same time in four parts of the world. It showed similarities and differences. I left inspired.”

“Wat mooi en bijzonder om deze films te hebben gezien! Verschillende plekken die zo veel met elkaar te maken hebben. Het was geweldig om ernaar te kijken. Een prachtig werk. Goud waard.”

“Indrukwekkend project, maar roept duizenden vragen op waar geen antwoorden meer op zijn. Het maakt me somber en verdrietig te weten dat de wereldpleblemen onoplosbaar zijn. Laat dit project vooral de jongere generatie de ogen openen. Er is nog weinig tijd.”

 


Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en Fonds voor Oost.
Plein Theater wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost en Fonds Podiumkunsten.

 

 

Terug naar nieuws overzicht