28-09-2020

Interview // Over Grenzen/ Borders, een visuele theatershow door Cat Smits

Grenzen gaat over de macht van de staat, die sommigen beschermt en anderen uitsluit van bescherming. Deze macht, kan niet bestaan zonder haar uitvoerders. Andy, die als junior bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) werkt, is zo’n uitvoerder.

De voorstelling begint met Andy’s eerste zaak. Een man van Andy’s leeftijd, iets ouder misschien, paspoort verloren, homoseksueel. Gedurende de voorstelling komt de beslissing over het leven van deze man tot stand.

In de asielprocedure worden grote en mogelijk desastreuze beslissingen over levens gemaakt door hele gewone mensen, die worstelen met hun gevoel en hun plicht. In beelden, tekst en muziek wordt die strijd invoelbaar gemaakt. De voorstelling is gebaseerd op het proefschrift van dr. Maja Hertoghs en de getuigenissen van informanten die zij tijdens haar veldonderzoek bij de Nederlandse asielprocedure verzamelde. Deze zijn tot fictie gemaakt door Christine Otten.

Regie/spel/foam sculpturen: Cat Smits  Tekst: Christine Otten  Wetenschapper/dramaturg: Maja Hertoghs  Decor: Tessa Verbei  Muziek: Wim Selles  Licht: Jan Sol  Voiceovers: Tine Joustra, Reinout Bussemaker, Nafiss Nia, Meysam Kisomi, Puck van Dijk  Eindregie:  Duda Paiva  Beeld: Kathrin Hero  Fotografie: De Schaapjesfabriek  Productieleiding: Lionel Grauwde  Zakelijke leiding: Anouk van Geffen  Publiciteit: Kim Kortekaas

Een productie van: Play Productions

Met dank aan: Haags Theaterhuis, The Dutch don’t Dance Devision en alle informanten; IND medewerkers, asiel aanvragers en andere betrokkenen die hun verhalen hebben gedeeld en anoniem willen blijven.


Te zien in PLEIN THEATER
Vrijdag 1 oktober 20:30     Try Out     Tickets>>
Zaterdag 2 oktober 20:30     Première     Tickets>>

Terug naar nieuws overzicht