08-08-2019

Nieuws // Concertserie Nieuwe Noten Amsterdam

Concertserie Nieuwe Noten Amsterdam
serie voor hedendaagse kamermuziek

Het initiatief voor deze concertserie is ontstaan vanuit het gemis van een concertserie voor hedendaagse (gecomponeerde) kamermuziek in Amsterdam. Er klinkt nog steeds veel hedendaagse kamermuziek in de stad en in de directe omgeving, maar allemaal in festivals of ad hoc projecten.

Wij presenteren in deze serie ideeën en werken van denkers en componisten, jonge musici komen aan het 'woord' en reeds bekende ensembles met een (deel)specialisme hedendaagse muziek bieden we een plek. Alles ten behoeve van ons publiek dat nieuwsgierig is en iets wil horen wat het eerder nog niet kende in een intieme sfeer, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden.

Dit publiek – liefhebber van avontuurlijke gecomponeerde kamermuziek – geven we de rust van een vast doorlopende serie met een maandelijkse activiteit. De door ons geprogrammeerde musici komen deels anders niet aan bod in Amsterdam: zij zijn zelf geen organisatoren en/of komen van elders. Het geprogrammeerde repertoire is het nieuwste van het nieuwste, maar ook werken die geen première meer zijn en absoluut een volgende uitvoering verdienen.

Het artistieke team bestaat uit klarinettist Fie Schouten en componist Aspasia Nasopoulou. Zij dragen zorg voor de programmering. Nasopoulou nam in 2016 het initiatief voor de residency ‘Composer’s Treat’, waarbij een componist, met regelmaat ook uit het buitenland, wordt uitgenodigd om gedurende één week te werken op de Buitenwerkplaats. De afsluitende presentatie zal vanaf heden onderdeel uitmaken van de serie Nieuwe Noten Amsterdam.

De concerten zijn op zondagmiddagen en bij de wisseling van tentoonstelling in van het PLEIN THEATER. Ook is er dan gelegenheid nog in het EETLOKAAL te blijven, na te praten onder het genot van versnaperingen.


Het openingsconcert op 22 juni 2019, 16:00 weerspiegelt waar de serie voor staat.

Het eerste deel van het concert is de interactieve presentatie door componist Merlijn Twaalfhoven. Hij was te gast in Composer's Treat residency 2019, wat onderdeel is van Cultureland in de locatie Buitenwerkplaats. Het resultaat van deze week deelt hij met het publiek door niet alleen te vertellen, maar ook de aanwezigen een ervaring mee te geven.
Dit alles onder de titel: Praktisch Heldendom voor ieder van onsde rol van schoonheid, verbeeldingskracht en spel bij de aanpak van wereldproblemen.

In het tweede deel van het concert komt modern klassiek werk èn onlangs gecomponeerde muziek aan bod, uitgevoerd door het succesvolle strijkkwartet Dudok Quartet en een strijktrio met masterstudenten van het Conservatorium van Amsterdam. In dit eerste concert wordt muziek van Nederlandse componisten gepresenteerd, in het komende seizoen gaan we de wereld over.

Meer informatie over het openingsconcert en tickets
 

Over de curatoren:

Fie Schouten is klarinettiste met voorliefde voor de lage instrumenten en specialiste in hedendaagse muziek. Zij treedt veelvuldig op als soliste en in ensembleverband. Ze werkt veel samen met componisten, zowel met ervaren en gevierde componisten als ook met jonge componisten die zij wegwijs maakt in de rijkdom die een basklarinet te bieden heeft. Samen met componiste Aspasia Nasopoulou is Fie curator van de concertserie Nieuwe Noten Amsterdam, een ontmoetingsplek voor uitvoerend musici, componisten en publiek. Zij is tevens artistiek leider van het Basklarinet Festijn, dat in het najaar van 2018 zijn derde editie beleefde. Over haar meest recente cd Chambery [met kamermuziek voor basklarinet]: “Wat een fraaie waaier aan kleuren en speeltechnieken wordt hier ontwikkeld met steeds de fantastische Fie Schouten als muzikantesk en uiterst virtuoos middelpunt. Ze toont aan hoe aangenaam eigentijdse muziek kan zijn". Fie Schouten is hoofdvakdocent basklarinet aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en is gastdocent aan conservatoria in binnen- en buitenland.

http://www.fieschouten.nl/
 

Aspasia Nasopoulou is componist, pianist en docent.

Samen met klarinettiste Fie Schouten is Aspasia curator van de concertserie Nieuwe Noten Amsterdam. Ze is initiator van Composer’s Treat: het 'artist-in-residence' programma voor componisten, sinds 2019 onderdeel van Cultureland. Geïnspireerd door literatuur en mythologie van verschillende culturen weet zij een grote mate van intimiteit te bereiken in haar composities. Door toevoeging van dans, video, animatie, decor en kostuums ontstaan theatrale voorstellingen. Hiervoor zoekt ze directe samenwerking met andere kunstenaars. Haar muziek wordt omschreven als krachtig, poëtisch en expressief, maar ook als toegankelijk, open en transparant: "Nooit pathetisch, plat of voorspelbaar. Niet zweverig of spiritueel, niet emotioneel of aanstellerig. Nooit hetzelfde, maar op den duur toch duidelijk herkenbaar. Allemaal facetjes van haar muzikale ziel die ze met haar tonen openlijk toont" (Nathan Tax, blog Meet the Composer!)

Ze schreef reeds meer dan tachtig composities voor uiteenlopende ensembles en solisten en haar werk wordt regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland.

Haar werk wordt uitgegeven bij Donemus.

http://www.nasopoulou.eu/

Terug naar nieuws overzicht