Schrijven

BINNENSTE BUITEN – Poëzie en film
Donderdag 7 november  19:30 -  20.15 uur
Zaterdag 16 november 2100 - 21:45

OOSTERPARK - Monologen
Zondag            10   november  14:30 -  14.45 uur
Vrijdag            15   november  19:30 -  19:45 uur 

Je schrijversstem ontdekken. Schrijftraject en zo veel meer door Gita Hacham.

Ik laat mensen vanuit zichzelf schrijven. Zij zijn de eerste bron. Pas als ze authentiek over zichzelf hebben durven schrijven kunnen we verder gaan en authentieke karakters creëren. De verhalen zijn er sowieso. Daar maak ik mij nooit zorgen over. De methodiek die ik gebruik geeft de meemakers toegang tot technieken en instrumenten om waarachtige karakters te creëren in hun verhalen. Ik stuur de deelnemers de wereld in, om verhalen én hun eigen stem te ontdekken. Schrijvers kunnen zich nu eenmaal niet verschuilen achter van alles en nog wat. Ik stuur mijn deelnemers letterlijk de straat op. ‘Ga maar luisteren naar de manier waarop mensen met elkaar praten: de verschillen tussen culturen, jongeren en oudere mensen. Vervolgens bespreken we de teksten met de hele groep. Daarbij probeer ik een plek te creëren waar je constructief kritiek kan nemen en geven, op je eigen teksten en op die van de anderen in de groep. Een plek waar iedereen meedenkt en meedoet.’

Ook performance speelt een belangrijke rol in Gita’s lesmethode.

‘Pas als een tekst wordt gespeeld of voorgedragen kun je zien of het script echt werkt.  Dit is een spannend moment en vaak een grote eyeopener voor de deelnemers. Er komt een dimensie bij.  Je moet je tekst willen delen. Die eis – dat willen delen – moet je eigenlijk aan al je teksten stellen.’

Ik vind dat iedereen recht heeft op hoogstaande begeleiding. Wat is mijn verhaal? Wat is taal? Hoe leer ik te communiceren over taal, over mijn verhaal? Wie bepaald welk verhaal belangrijk is? Wat is eigenlijk verbeelding?  Ik ben van mening dat juist  instrumenten en kennis over het schrijverschap toegankelijk zouden moeten zijn voor een breder groep mensen.  Zodat men aan de ene kant volkomen open kan zijn en tegelijktijdig zich volkomen veilig voelt, alleen dan durf men te creëren. Het moet het persoonlijke overstijgen. Om echt te willen schrijven moet je lef hebben. De meemakers van het schrijftraject hebben dat en meer. 

De eigen gecreëerde teksten worden gepresenteerd in de monologen-voorstelling Binnenste Buiten met de deelnemers zelf in regie van Gita Hacham. Ook is er een korte voorstelling met poëzie en film, geïnspireerd op Oosterpark.

Concept en regie film: Gita Hacham Camera en editing: Stefan Bijnen

 

De Meemakers:

Marieke Stam: Het schrijftraject betekende voor mij letterlijk en figuurlijk ruimte voor mezelf maken om te gaan schrijven. Het was een kans om waardevolle feedback te krijgen op mijn teksten van mijn mededeelnemers en van Gita Hacham. Ook een kans om aan het eind van het proces iets zichtbaar te maken op het podium.

Yvonne Saro: Ik geniet van boeken, theater en film. Gita Hacham schuift in dit Schrijftraject iedere keer het gordijn wat opzij, zodat ik begrijp hoe de schrijver of theatermaker, z’n publiek “ verleidt”. Mij lukt het ook wel eens m’n schrijfmaatjes te verleiden. ‘Schrijven is verleiden en het is  lef hebben,  dat heb ik geleerd bij Gita’.

Flos  Rustveld: Het schrijftraject is voor mij: Zelfverrijking, confronterend en emotioneel.

Alex Pitstra: Gita helpt me om los te komen uit mijn persoonlijke ervaring en echt een creatieve, fictieve dimensie te betreden in mijn schrijfwerk

Els van Poppel: Voor mij is de schrijfcursus een met mezelf confronterende bezigheid die hoewel het me soms hoofdbrekens en slapeloze nachten kost, inspirerend en uitdagend is.

Sheila Gogol: De diversiteit in de groep qua leeftijd, achtergrond en aanpak heeft mij geïnspireerd. Vaak was ik bijna tot tranen toe ontroerd door wat anderen schreven, en soms verrast door hun reacties op wat ik schreef. Wij hebben geleerd om elkaar te bereiken met onze ideeën, ook al waren zij zo verschillend of misschien juist daarom. Ik had die ervaring niet willen missen en hoop dat wij nog heel lang mee door zullen gaan.

Bas van de Berg: deze cursus daagt mij uit. Er zitten zoveel onverwachte momenten in. Steeds weer kijken vanuit een ander perspectief. Dan leer je echt schrijven en je eigen stem vinden.

 

Gita Hacham (Zweden/Nederland) is schrijver, regisseur en beeldend kunstenaar. Vanuit haar brede scholing – van de Filmacademie tot Das Arts (Master Theater) – heeft zij zich ontwikkeld tot een interdisciplinaire maker. Ze schrijft toneelstukken en scenario’s en regisseert zowel eigen werk als dat van anderen.