04-12-2021

Deze première ging niet door: Niets te verliezen - Cat Smits, Floris van der Vlugt en Nafiss Nia (Een klein voorproefje)

Helaas hebben de laatste corona-maatregelen gevolgen gehad voor een aantal voorstellingen die gepland stonden in Plein Theater. Één van de voorstellingen die niet door kon gaan is de première van Niets te verliezen door Cat Smits, Floris van der Vlugt en Nafiss Nia. Bekijk hier een voorproefje!

De voorstelling wordt verplaatst naar een nader te bepalen datum

 

Het meisje Nafiss wordt geboren in Isfahan, Iran. Haar leven begint rooskleurig, maar al snel verandert dat. ‘Op mijn twaalfde ben ik volwassen geworden. Het jaar daarvoor vond de revolutie plaats, het jaar daarna begon een oorlog die acht jaar duurde.’ Aangemoedigd door haar vader, besluit Nafiss te vluchten. Een lange reis volgt. Haar herinneringen bewaart ze in haar gedichten. ‘Weggaan is een gok die aan de spijker van angst hangt.’ 

Via deze gedichten reizen we met Nafiss mee door de tijd. We vertalen ze in poëtische, spannende, absurde, eenzame en hoopvolle beelden en muziek. We reizen langs een granaatappelboom die groeit en weer instort. We zien hoe haar dromen haar naar de keel grijpen en horen hoe de muziek het meisje de vijver van volwassenheid in trekt. Zo ontstaat er een muzikale beeldentuin aan herinneringen, bespeeld door beeldend theatermaker/poppenspeler Cat Smits, componist/saxofonist Floris van der Vlugt en dichter Nafiss Nia. Tenslotte komt het jonge meisje aan in het heden en staat ze oog in oog met haar volwassen zelf. Had ze werkelijk niets te verliezen?

 

NIETS TE VERLIEZEN (ZOMER 2021)

Tijdens de eerste lockdown kwam de samenwerking tussen Cat Smits, componist en saxophonist Floris van der Vlugt en dichter en filmmaker Nafiss Nia in een stroomversnelling terecht. Plotseling was er een zee van tijd op afstand, in lockdown. Voor drie gedichten van Nafiss maakte Floris een compositie en maakte Cat foam-sculpturen gebaseerd op bekende kunstwerken. De sculpturen van de pilot zijn geïnspireerd op Picasso, Guayasamín en Banksy. Deze muzikale beeldgedichten zijn in het Plein Theater als pilot gespeeld. Zie hieronder de opgenomen live stream. Ze zijn als losse acts te boeken, en als muziekvideo’s online te bekijken.

Regie/Spel/foam sculpturen: Cat Smits
Gedichten/script:  Nafiss Nia
Compositie en saxophone: Floris van der Vlugt
Productie: Noemi Vilchez
Decor: Tessa Verbei
Lichtontwerp: Jan Sol
Eindregie: Berith Danse
Video: Thomas Brand

Foto’s: Jan Sol/Jacques Rijnsburger/Berith Danse

Video pilot: Dwight Sergio Samson

Met dank aan: Plein Theater Amsterdam, Haags Theaterhuis
Mogelijk gemaakt door: Cultuurmakersfonds, NORMA Fonds
Webdesign: Denise Wijngart

www.catsmitscompany.com/nietsteverliezen/

 

 

Back to news overview