14-02-2022

Amsterdam Talks Sex #3.3: Erotische vertellingen voor en door vrouwen

Een schrijfster als Kate Chopin (1850-1904) was genoodzaakt om de erotiek in haar verhalen onderhuids broeierig te houden, omdat rechtstreeks benoemen nooit geaccepteerd zou worden van een vrouw. Dat taboe werd doorbroken door Anaïs Nin en haar grensverleggende erotische verhalen. Hoe is het nu, in onze eigen tijd, gesteld met de vrouwelijke erotica? Het grootste verkoopsucces is 'Fifty Shades of Grey' door E.L. James, die het stilistische misbaksel 'a Christian Grey flavored lollypop' muntte. 

Is het in deze tijd ook weer problematisch geworden voor vrouwen om direct, en dus rauwer, over seks te schrijven?

In deze editie van Amsterdam Talks Sex zijn niemand minder te gast dan erotisch sprookjesschrijfster Natasja van Loon en schrijfster Karin Giphart! Handan spreekt met hen over het belang van vrouwenstemmen in de erotische literatuur.

Natasja van Loon is publicist en sprookjesverteller, en als redacteur verbonden aan tijdschrift Zone 5300 over strips, cultuur & curiosa, en Stripdagen Haarlem. In haar erotische sprookjes breekt ze een lans voor seksuele autonomie van de vrouw.

Karin Giphart is een Nederlandse auteur en singer-songwriter en gebruikt daarnaast alle soorten media vormen om verhalen te vertellen, zoals videoclips en online escaperooms. Momenteel is ze bezig met een verhalenbundel met seks anecdotes die mensen aan elkaar vertellen. Haar romans Maak me Blij en Iets tussen broer en zus werden eerder al geroemd om de expliciete seksscenes.

Terug naar overzicht