Gastprogrammering
Sunday 23 August
Theater // 21:30 // € 5
PLEINCINEMA / CINEMA EN PLEIN AIR: Katibo Ye Ye

Open: 21:30 - 23:00 hrs
Tickets: € 5
Tickets

PLEINCINEMA / CINEMA EN PLEIN AIR
20 t/m 23 augustus 2020

Films over de erfenis van de slavernij in Suriname en Nederland.

In aansluiting op Swart Gat/ G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ , een theatrale installatie over de Marronse cultuur uit Suriname en het Amsterdams slavernijverleden, door Tolin Erwin Alexander en Berith Danse, organiseert PLEIN THEATER i.s.m. Cineblend een openlucht cinemaweekend rondom deze uiterst actuele thematiek. Op vier opeenvolgende avonden gaan we op zoek naar de erfenis van de slavernij in Suriname en in Nederland, door middel van filmvertoningen en nagesprekken.

Lees meer over dit programma >>

 

Zondag 23 augustus:
KATIBO YE YE (2003, 60 minuten) –Frank Zichem
*Wegens kans op regenbuien is de filmvertoning in het theater

Documentaire van de Surinaams-Nederlandse filmmaker Frank Zichem waarin de in Suriname geboren, in Nederland wonende Clarence Breeveld graag de plekken wil bezoeken waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld.

Samen met regisseur Frank Zichem reist hij af naar Ghana en laat zich daar informeren over hoe en waar de slavenhandel plaatsvond. Breeveld is zichtbaar aangeslagen bij de zompige kerkers en de 'door of no return' van Cape Coast Castle. De ontmoeting met de 'sleuteldrager' van de machtige Ashantikoning verloopt ook niet zonder emoties. Bij Fort Elmina ontmoeten ze de Ghanees Stephen Korsah, die veel over de slavernijgeschiedenis in eigen land en in Europa weet, maar niets over eindpunt Suriname. De roadmovie krijgt een vervolg als Korsah meereist naar Suriname. In de binnenlanden wordt hij begroet in het Kromanti, de taal uit zijn eigen geboortestreek. Zelfs de stoere Korsah is nu ontroerd. De wonden van de slavernij zijn bij lange na niet geheeld.

Regisseur Frank Zichem kreeg in 2018 tijdens het Black Achievement Awards Gala een Life Time Achievement Award uitgereikt voor zijn gehele oeuvre.

https://youtu.be/hrbx6SeDeXk