Gastprogrammering
Thursday 20 August
Theater // 21:30 // € 5
PLEINCINEMA / CINEMA EN PLEIN AIR: Stones Have Laws | Dee Sitonu a Weti

Open: 21:30 - 23:45 hrs
Tickets: € 5
Tickets

PLEINCINEMA / CINEMA EN PLEIN AIR
20 t/m 23 augustus 2020

Films over de erfenis van de slavernij in Suriname en Nederland.

In aansluiting op Swart Gat/ G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ , een theatrale installatie over de Marronse cultuur uit Suriname en het Amsterdams slavernijverleden, door Tolin Erwin Alexander en Berith Danse, organiseert PLEIN THEATER i.s.m. Cineblend een openlucht cinemaweekend rondom deze uiterst actuele thematiek. Op vier opeenvolgende avonden gaan we op zoek naar de erfenis van de slavernij in Suriname en in Nederland, door middel van filmvertoningen en nagesprekken.

Lees meer over dit programma >>


Donderdag 20 augustus:
STONES HAVE LAWS | DEE SITONU A WETI (2018, 100 minuten) - Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan & Tolin Erwin Alexander
Filmvertoning en nagesprek met Lonnie van Brumelen, Siebren de Haan & 
Ghamte Schmidt (presentatie: Guilly Koster)

Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti) neemt je mee naar het regenwoud van Suriname om je in te wijden in het leven van de Marrons. In de film worden voorouderlijke rituelen en orale overleveringen over ontsnapping aan slavernij vervlochten met moderne gebruiken.

De Marrons laten zien hoe zij leven. volgens de wetten van de aarde terwijl ook bomen, rivieren en krekels meeacteren. Maar dan wordt het tijdloze ritme van het oerwoud onderbroken. Kunnen de Marrons hun krachtige band met het land in stand houden als multinationals de regio steeds verder ontbossen?

De Nederlandse kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, en de Surinaamse theatermaker Tolin Alexander hebben de Marrongemeenschap intensief betrokken bij de ontwikkeling van de film, die tot stand kwam door een experimenteel proces van collectief scriptmaken en performance. Het resultaat is een unieke filmische vorm waarin documentaire, poëzie en theater samenkomen.
 

Reviews:
Volkskrant ★★★★
NRC
Filmkrant
Parool

Trailer:

https://vimeo.com/296401917