Gastprogrammering
Saturday 20 November
Theater // 20:00 // € 16
Die Mauer

Line up: Ausdauer
Open: 20:00 - 21:00 hrs
Tickets: € 16 / CJP/ Student: €14 | Stadspas groene stip: €4,50 | Ticketprijzen zijn inclusief een consumptie bij de bar, die geopend is voorafgaand aan de voorstelling. Je kunt je drankje meenemen de zaal in | Online zijn kaarten €1 goedkoper dan aan de deur
Tickets

Op 9 november 1989 geeft de hoge Oost-Duitse partijleider Günter Schabowski een persconferentie waarin hij, enigszins voorbarig, de mededeling doet dat DDR-burgers per direct vrij zijn om naar het westen te reizen. Tijdens de run die vervolgens op de grensposten ontstaat neemt een bevelhebber van de grenspost aan de Bornholmer Straße in Oost-Berlijn het besluit de grens te openen. Het is dan 23:52. Ongeveer op hetzelfde tijdstip maar dan twee dagen eerder is in het Siberische Norilsk Nadja Tolokonnikova geboren, latere frontvrouw van de anti-Poetin meidenpunkband Pussy Riot.

In 2019 is het dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en twintig jaar geleden dat Vladimir Poetin premier (augustus 1999) en president (december 1999) van Rusland werd. In Die Mauer kijkt Ausdauer terug op de drie decennia na de val van de Muur vanuit een Russisch perspectief. Muziektheater op het scherpst van de snede over een wereldrijk dat viel, over het verlies van oude vijanden, de val van muren en het bouwen van nieuwe. Een actuele, theatrale lezing waarin de felle generatieoorlog die in Rusland woedt tussen de activistische millennials van Pussy Riot en de erfgenamen van de Sovjet-Unie onder leiding van Poetin centraal staat.

Samen met schrijver/regisseur Paul Feld maakt Ausdauer met Die Mauer een avondvullend programma waarbij muziek en tekst versmelten tot een rebelse kijk vol kleurrijke opstandigheid op de mens en de moderne geschiedenis. Naast het theatrale gedeelte dat circa 60 minuten duurt nodigt Ausdauer gastsprekers uit die vanuit hun eigen expertise, ervaringen of herinneringen dieper ingaan op de oorzaken en/of gevolgen van de val van de Muur.

In Die Mauer vertellen we het verhaal van de stille Russische moordenares Galina. Het verhaal van Galina leidt ons terloops vanuit een Russische blik langs de laatste drie decennia van onze eigen recente geschiedenis. De val van de Muur, Desert Storm, het ontstaan van het World Wide Web, de Tsjetsjeense oorlog, de Millenniumwissel, de ramp met de onderzeeër Koersk, de aanval op de Twin Towers, de invoering van de Euro, de Russische koop van voetbalclub Chelsea, de gijzeling van Beslan, de opkomst van Gazprom, de Arabische lente, de oorlog in Syrië, de politieke gifmoorden, internettrollen, fake news, staatsdoping, het WK voetbal en Trump.

Samen met Galina reizen we kriskras door de tijd die vlak achter ons ligt (1989 – 2019) en leren we onze eigen geschiedenis met nieuwe ogen bekijken.

 

"Die Mauer is de sterkste voorstelling van Ausdauer tot nu toe omdat alle elementen beter dan ooit in evenwicht zijn en elkaar versterken: een goed verhaal, sterke muziek, een voordracht die grimmigheid oproept. Bakker spreekt onderkoeld – emotionele onthechting mag je verwachten van een spion – maar je voelt haar inwendig koken." - Theaterkrant

 

Over Ausdauer

Ausdauer is een Rotterdams gezelschap van ervaren musici, componisten en theatermakers die gedreven worden door eenzelfde passie en ‘volharding’ om meeslepende en diepgravende publieksvoorstellingen te maken. Ausdauer maakt muziektheater vanuit de behoefte om de eigen tijdgeest in muziek en theater te vangen, en zoekt naar de confrontatie met de geschiedenis vanuit de urgentie van onze eigen tijd. Ausdauer schrijft nieuwe muziek en laat zich daarbij inspireren door grote meesters en oersterke meesterwerken uit de muziekgeschiedenis.

Die Mauer is de vierde voorstelling van Ausdauer. Eerder maakte Ausdauer:

2014/15 l’Histoire du Diable
★★★★ Theaterkrant – “veelzijdig en boeiend”

2016/17 The God Squad
★★★★ NRC Handelsblad
“Een vat vol gruwelijke schoonheid” – Jazznu

2018/19 De Eeuw van Ariane