01-11-2022

ROUW - een wandeling langs plekken van verlies - 4 t/m 27 november

 

Op vrijdag 4 november gaat ROUW, het nieuwste werk van theatermaakster Marte Boneschansker, in première bij Plein Theater in Amsterdam-Oost. ROUW is een wandeling langs plekken van verlies. Met een koptelefoon op volg je een zorgvuldig uitgestippelde route door de wijk om te luisteren naar verhalen van rouw die corresponderen met de betreffende locaties.

 

Wandeling door Amsterdam-Oost langs plekken van verlies

ROUW gaat over verlies. Over dat wat verdwijnt en voorbij gaat. Over de dood, maar ook over verbroken relaties, verloren vriendschappen en het verlies van banen, lichamen en landschappen. Hoe gaan we om met het einde? Hoe maken we meer ruimte voor rouw?

Met een koptelefoon op loop je door Amsterdam-Oost langs plekken van verlies. Luisterend naar verhalen van buurtbewoners kom je even heel dichtbij de rouwpraktijk van deze Amsterdammers. ROUW is een wandelende audiovoorstelling over dat wat niet meer is. Marte - die het afgelopen jaar zelf door een rouwproces ging - onderzoekt zo hoe we door collectief te rouwen, troost kunnen vinden bij elkaar.

 

The body keeps the score

Ons lichaam slaat trauma, verdriet en angst op: The body keeps the score. Via lichaamswerk en beweging kunnen we die emoties doorvoelen en loslaten. Yoga, dansen, maar ook zoiets eenvoudigs als wandelen helpt ons te rouwen en te verwerken. Lopen is denken met je voeten, iets een plek geven zonder taal. Geïnspireerd door denkers als Bessel van der Kolk en Rebecca Solnit is ROUW een wandelende ervaring in de publieke ruimte.

Door het publiek tijdens de voorstelling te laten wandelen onderzoekt Marte hoe we vanuit een fysieke ervaring onze zintuigen kunnen aanscherpen om zo de verhalen dieper te laten raken. De muziek van Vos van der Noordt creëert een meditatieve, ritmische cadans. Al lopende luister je zo naar de rouwpraktijk van anderen en daal je dieper af in je eigen verlies

 

Diner

Eten en rouw gaan in veel culturen nauw samen. Daarom vroeg Marte Maureen de Jong, eigenaar van ’t kleinkookbedrijf, voor ROUW een vegetarische rouwmaaltijd te ontwikkelen. Om voor of na de wandeling, samen het bittere en het zoete te delen.

Maureen heeft haar studio in Broedplaats Tugela85 in de Transvaalbuurt. Daar werkt ze samen met buurt koks Najat el Hallabi en Badr Baig, die de keuken bestieren en culinaire programma’s bedenken. Samen met hen en buurtgenote én rouwwerker, Kitty Hoedjes creëert Maureen een Troost Tafel met hartig en zoet.

Aanschuiven bij het diner kan tussen 17.30 en 19.30 uur. Reserveren kan vooraf door een combiticket te kopen in de ticketshop. We hebben elke avond plek voor 30 personen.

Maureen de Jong is culinair performancekunstenaar, gespecialiseerd in interculinaire uitwisseling, persoonlijk voedselerfgoed en hoe beide een middel kunnen zijn om te relateren, te verbinden en een gemeenschap op te bouwen. Haar werk is een voortdurende reis op zoek naar de betekenis van iemands cultuur en erfgoed door middel van voedsel.

 

Credits

Concept: Marte Boneschansker | Zakelijke leiding, sparringpartner: Koosje Laan | Zakelijke leiding a.i.: Edgar Witteveen | Scenografie: Katrijn Westland | Muziek: Vos van der Noordt | Uitvoering: Achref Adhadi, Vincent Brons, Nina-Elisa Euson | Geluidsontwerp: Dennis Slot | Mixage: Arno Peters | Productie: Jakob Proyer | Technisch producent: Jorn Kortooms | Dramaturgie: Vincent Brons | Regieassistentie: Nina-Elisa Euson | Coupeuse: Syl van Duyn | Route-advies: Hannegijs Jonker | Grafisch ontwerp: Zuzanna Loch | Beeld: Viviane Sassen | Teaser: Saskia Habermann | Publiciteit: Nikla Katsburg | Community: Shayne McCreadie | Met dank aan: alle mensen die we spraken, de deelnemers van Het Jaar van Rouw, Studio FCP, Carla van der Elst, Huis ten Bosch, Marianne Burgers, Andree Douglas en Rinus Brommer

 

Het Jaar van Rouw

In opmaat naar de voorstelling startte in maart 2022 Het Jaar van Rouw, een programma of vrouw-community voor iedereen vanaf 18 jaar waarin de stadia van rouw (ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en angst) centraal staan. Aan de hand van nieuwe en oude rituelen werd ruimte geschapen voor gedeeld verlies en onderzocht ze samen met de deelnemers en verschillende creatieve makers, zoals OTION, Bart van de Woestijne en Joske de Koning, de verschillende gezichten van rouw. Het bleek een bron van inspiratie voor de uiteindelijke voorstelling. Op het bijbehorende Instagram-kanaal (@hetjaarvanrouw) is te zien welke gasten en thema’s de revue gepasseerd zijn. En worden ook rouwverhalen van deelnemers gedeeld.

 

Over Marte

Marte Boneschansker maakt één-op-één documentair ervaringstheater. Gewapend met een microfoon en in vaste samenwerking met zakelijk leider en sparringpartner Koosje Laan ontwikkelt zij intieme, fysieke audiowerken die het midden houden tussen theater en installatie.

Eerder maakte Marte BLOOS, BLOOS de mannen en TOURIST, de quarantainepodcast Waar we zijn en het audiowerk Stervelingen. Ze publiceert tevens het tijdschrift Bühne Bisoux, geeft coaching aan audiomakers en is werkzaam als model.

 

Speeldata & Tickets

Data en tijden: Van 4 t/m 27 november op elke vrijdag, zaterdag en zondag,

De wandeling start elke 10 minuten tussen 16:00 - 19:00 uur en duurt 1,5 uur. Er kunnen 4 personen per keer starten.

Op 11, 12 en 13 november is er vrije toegang voor leden van We Are Public!

Startpunt: Plein Theater, Amsterdam-Oost

Diner: Marte vroeg Maureen de Jong, eigenaar van ’t kleinkookbedrijf, voor ROUW een vegetarische rouwmaaltijd te ontwikkelen. Om voor of na de wandeling, samen het bittere en het zoete te delen. Aanschuiven bij het diner kan tussen 17.30 en 19.30 uur. Reserveren kan vooraf door een combikaartje te kopen in de ticketshop. We hebben elke avond plek voor 30 personen.

TICKETS

€ 16 / CJP/ Student: €14 | Kunst(vak)student: €12 | Stadspas groene stip: €4,50 | prijzen zijn inclusief een consumptie bij de bar | Diner: €23,50
 

In de media

Theatermaker Marte Boneschansker maakte een intieme voorstelling over rouw in al zijn facetten - Volkskrant 03 Nov '22

Na alle verhalen over verlies wacht een lang gedekte troosttafel - Theaterkrant 10 Nov '22

Met koptelefoon op wandelen langs plekken van rouw in Amsterdam-Oost: ‘Veel verlies wordt beantwoord met ‘tja, life goes on’’ - Parool 14 Nov '22

 

 

 

Terug naar nieuws overzicht