Gastprogrammering
Thursday 25 April
Theater // 20:00 // € €13
Oord (Transit 1, 2 & 3) - Ibrahim Mousa

Open: 20:00 - 22:00 hrs
Tickets: € €13 / Online: €11 / €13 | Aan de deur: €12 / €14
Tickets

Oord
De plek in jezelf die thuis heet.

Oord bestaat uit twee eerder gespeelde delen en een nieuw slotdeel dat de Transit trilogie van Ibrahim Mousa compleet maakt.  (première Transit 3!)

In Transit 1 (2016) Komt Saber, een Nederlandse Palestijn, aan bij de brug die Jordanië van Palestina scheidt. Hij wil de wens van zijn vader om in Hebron begraven te worden vervullen, maar krijgt van de Israëlische autoriteiten geen toestemming om de grens te passeren. Een nieuwe wet bepaalt dat de verblijfsvergunning van een Palestijn die dood terugkeert naar de bezette gebieden vervalt. Saber weigert zich daar bij neer te leggen.

Bij aanvang van Transit 2 (2017) bivakkeert Saber al weken, met zijn dode vader in een kist, bij de grens. Zijn Nederlandse vrouw Anouk vindt dat het lang genoeg heeft geduurd. Zij reist naar Jordanië om haar man over te halen terug te komen naar haar en de kinderen in Amsterdam. Saber wil niets liever dan met haar meegaan, maar eerst moet en zal zijn vader in Hebron begraven. De beslissing die hij neemt zal hem voor altijd tekenen.

Het laatste deel speelt 10 jaar later. Sara, de dochter van Saber en Anouk, maakte een film over haar Palestijns-Nederlandse familie, Docu getiteld: AlGhareeb (de vreemdeling). Ze stelt vragen die niemand ooit gesteld heeft. Was de laatste wens van haar opa-, of meer de frustratie van haar vader de oorsprong van de waanzinnige tocht met de kist naar bezet gebied? De inmiddels gescheiden Saber en Anouk bereiden zich samen voor op de feestelijke première. De rode loper wacht…

Tekst: Ibrahim Mousa Regie: Gerardjan Rijnders Spel: Ibrahim Mousa, Sytske van der Ster Dramaturgie: Laura Minderhoud Productie: Tripact

 

Duur: 2 uur inclusief een pauze