Gastprogrammering
Friday 16 December
Theater // 20:30 // € 17.50
X Y I

Line up: Marleen Hendrickx
Open: 20:30 - 21:30 hrs
Tickets: € 17.50 / CJP / Student: €15.50 | Kunst(vak)student: €13.50 | Stadspas groene stip: €4.50 | Vrije toegang voor leden van We Are Public | Inclusief welkomstdrankje
Tickets

“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Langzaam nestelde zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten?

Marleen Hendrickx neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl men wist dat dat niet zo is.

X Y I was in 2020 een onderdeel van haar afstudeerproject aan de Academie voor Dans en Theater in Amsterdam. Daarmee is Marleen intussen genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs (short list). Als onderdeel van de theatercampagne X Y WE, maakte Marleen met regisseur Hanna Timmers een nieuwe voorstelling, als artist in residence op het Jonge Harten Festival in Groningen. De première was op zondag 21 november.

https://youtu.be/b-kNZHZgkAg

Wat X Y I zo overtuigend maakt is dat Hendrickx nergens een schuldvraag neerlegt. Men wist niet beter dan dat intersekse door een operationele ingreep ‘verholpen’ kon worden en dat je daarna keurig als man of vrouw door het leven kon gaan. Ze verwijt haar ouders niets, ze verwijt de medische stand niets. Juist door haar geschiedenis op deze manier te verbeelden stelt de voorstelling dit aan de orde. Op hartverscheurende wijze.” (Theaterkrant.nl)
 

www.marleenhendrickx.nl

 

Winters Warme Actie

Doneer een cadeaukaartje! Wanneer je een kaartje bestelt kun je in de ticketshop een 'ticket + donatie cadeaukaart' kopen. Zo doneer je een kaartje voor de voorstelling Spring (4+) voor iemand die het zelf niet kan betalen en wij zorgen dat het kaartje goed terecht komt.

Meer informatie over het Winters Warm Theater Festival >>